НОВИНИ

Днес приключва гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината"

Днес е последния срок за гласуване в конкурса „Европейско дърво на годината”. В него страната ни е представена от вековния дъб от Дунавския парк на Силистра. Столетното дърво спечели най-много гласове в националнияконкурс на фондация „Екообщност” „Дърво с корен” и така получи правото да се състезава в европейския конкурс.

bnt avatar logo
от Маргарита Иванова
13:32, 29.02.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Смисълът на конкурса „Европейско дърво на годината” не е да отличи най-старото или най-красивото дърво. Търси се дърво с история, символ, който обединява много хора.

Надежда Бобчева – Инициативен комитет „Старият дъб от дунавския парк на Силистра”: „Искрено се надявам, че ще получим подкрепа от цялата страна и по този начин нашият дъб от Силистра ще стане поредния европейски символ, който имаме в България.”

За стария дъб може да гласувате в интернет. Лесно е. Трябва просто да намерите страницата на конкурса и да дадете гласа си. Българското дърво започна със силен старт и няколко дни водеше пред останалите 14 кандидати.
С днешна дата обаче остана на пето място след предложенията на Унгария, Чехия, Испания и Полша.

- Ще гласувате ли? - Да, аз гласувах вече.

- А вие? - Също гласувах и децата ми и всички. Имахме гости от Сливен и те гласуваха щото миналата година ние гласувахме за техния бряст, а тази година те ще гласуват за нашия дъб.

Галина Георгиева – Инициативен комитет: "Тези каузи са нещото, което може да ни обедини и да докажем, че когато сме заедно наистина можем повече. Дъбът от дунавския парк на Силистра нека се превърне в българския символ, да гласуваме за това дърво, което е представителя на България в европейския конкурс.”

- Аз много обичам стария дъб. И пейката на стария дъб е много хубава, там хората могат да се снимат с много хубави усмивки и после да гласуват, че да спечелим конкурса за България.

Конкурсът „Европейско дърво на годината” приключва на 29 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Москва арестуваха жена с отрязана глава на дете
В Москва арестуваха жена с отрязана глава на дете
От червения килим: Най-добре облечените на наградите Оскар
От червения килим: Най-добре облечените на наградите "Оскар"