Отново порои и градушки над страната. Във Варненско и Велико Търново силен дъжд и градушка с размери на лешник нанесоха материални щети и унищожиха земеделски насаждения. Само за 2 минути ледедените късове в село Юнец, община Долни Чифлик, покрили земята. Половината от засетите площи са унищожени.

Вижте повече подробности от прякото включване на репортера ни Силвия Благоева:

Пораженията от градушката са големи за местните хора в с. Юнец. Има дворове, в които 90% от насажденията са унищожени.

В селото живеят основно възрастни хора с ниски доходи и единственият вариант отново да имат продукция, е да направят нови насаждения.

Стефан Кулев кметски наместник в с. Юнец: Няма наводнени къщи. Предвид на това, че за 2 минути се изсипа този ад пред моите очи и направи тези големи пакости. Но къщи, хора пострадали нямаме.
Баба Станка: Ще купувам разсад и ще садя, защото няма откъде да ядем, аз на това чакам на градината... на друго място не мога, с 200 лв пенсия не мога и да купувам.
Продължават огледите и оценките на щетите след градушката в Свищовско

Продължават огледите и оценките на щетите след градушката в Свищовско

Продължават огледите и оценките на щетите на пораженията от снощи. Десетки къщи пострадаха в няколко села в община Свищов, където порои и градушки уни...

Силна градушка валя днес и във Велико Търново, както и в още 5 села в района. Бурята е продължила повече от 15 минути.

Кметът на града Даниел Панов е свикал Оперативния щаб за реакция при бедствия и аварии и вече са започнали огледите на щетите, нанесени от градушката.

Резултатът от проверките ще покаже дали ще търси помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Обмислят въвеждането на самолетен способ за борба с градушките

Обмислят въвеждането на самолетен способ за борба с градушките

Над 70 хил. дка обработваеми площи в страната са пострадали от градушки от началото на годината. Колко е ефективна противоградната защита у нас и как...