Унищожително земетресение със сила 6,7 по Рихтер удари японския остров Хокайдо. Най-малко осем души са загинали, 120 са ранени, десетки са в неизвестност. Бедствието става само дни, след като същата част на страната беше пометена от най-мощния тайфун от 25 години насам.

3:12 часа след полунощ. Трус със сила 6,7 разлюлява Хокайдо. Епицентърът е на дълбочина 37 километра в окръг Ибури. Последват още няколко силни вторични труса, някои от тях с магнитуд над 5 по Рихтер.

Земетресението разрушава много сгради и предизвиква свлачища. Десетки хора се водят в неизвестност. В късните часове на нощта, премиерът Шиндзо Абе свика кризисен щаб.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: Мобилизирали сме 25 хиляди души, които ще се включат в спасителните операции. Правим всичко възможно да евакуираме хората от застрашените зони и да открием тези, затрупани под отломките.

Целият остров остава без ток и населението от близо 3 млн. домакинства прекара нощта на бедствието в непрогледен мрак. Заради аварията е прекъснато и охлаждането на атомната централа Томари. Макар и да не работи от няколко години, експерти предупреждават, че оставянето на трите реактора без охлаждане, крие много опасности.

Трусът активира огромни свлачища, които пометоха цели селища. Най-тежка е обстановката в град Ацума, където са и повечето безследно изчезнали. Голяма част от пътищата на остров Хокайдо са непроходими, влаковете спряха работа. Най-малко 200 полета бяха отменени, след като летището затвори, но стотици хора отчаяно търсеха начин да отидат далеч от зоната на бедствието.

© БТА
Земетресение с магнитуд 6,7 удари японския остров Хокайдо

Земетресение с магнитуд 6,7 удари японския остров Хокайдо

Земетресение с магнитуд 6,7 удари остров Хокайдо в Северна Япония, съобщи Американския институт по геология.