НОВИНИ

Симеон Дянков: Трябва ни икономически ръст от 6-6,5%

Гост в предаването "Денят започва" беше бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него, амбициите на правителството трябва да са постигането на 6 – 6,5% икономически растеж, какъвто имахме преди финансовата криза.

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 12.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според Дянков обаче България все още е далеч от тази цел, тъй като има проблем с липсата на достатъчно хора, които да работят и да създават този растеж. „Смятам, че следващата година ще достигнем 4%“, добави той.

Той посочи, че трябва да се мисли как да върнем част от младите българи, които напуснаха страната. "Също така да помислим как да привлечем чужденци, които биха искали да работят в Българи, като украинци, молдовци и др.“, каза Дянков. Като пример Дянков даде Великобритания, където за последните три месеца 28 хил. българи са се преместили за постоянно на острова.

"Още дълги години ще изоставаме в Европа по заплати, българи ще напускат страната ни, но ние трябва да привличаме хора, които искат да живеят и да работят тук. Миналата година около 6 000 души са получили българско гражданство, а 2 000 са останали за постоянно тук", каза още Дянков.

По думите на Дянков бюджетът е направен добре като структура. Според него приоритет на правителството трябва да бъде образованието.

„Аз бих увеличил много по-рязко учителските заплати. Те трябва да се вдигнат с 50% сега, за да се даде сигнал, че ценим учителския труд. В момента учителските заплати са много по-ниски от полицейските, а се изисква много повече обучение, за да си учител", каза Дянков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвежец издаде стихосбирка от изказвания на Доналд Тръмп
Норвежец издаде "стихосбирка" от изказвания на Доналд Тръмп
Австралия обмисля молба на НАТО за допълнителни войски
Австралия обмисля молба на НАТО за допълнителни войски