Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че няма намерение да подава оставка. Майките на деца с увреждания, които се събират на протест пред Министерския съвет, настояват Симеонов да подаде оставка след негово изказване, в което той ги нарича "група кресливи жени", а децата им "уж болни". Коментарът за оставката Валери Симеонов направи след среща с представители на работодателски организации в Министерския съвет.

Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че има две хипотези, при които той би си подал оставката - първата е по политически причини и то само ако тя му бъде поискана от премиера Бойко Борисов и неговите коалиционни партньори. Втората хипотеза е по лични причини. Той твърдо и категорично застава зад всяка дума, казана по адрес на майките на деца с увреждания.

Валери Симеонов, вицепремиер: Когато политическия съвет реши и поиска оставката ми - аз ще я подам. С други думи, още по-конкретно да ви кажа, става въпрос за мнението на трима човека: г-н Борисов, г-н Каракачанов и г-н Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам. Не виждам никакви причини по лични съображения да подам оставка. Защото няма за какво. Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли - не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи.

Майки на деца с увреждания, както и граждани излизат на протест пред Министерския съвет днес. Протестът се организира в социалните мрежи.

​Майки на деца с увреждания на протест с искане за оставка на Валери Симеонов

​Майки на деца с увреждания на протест с искане за оставка на Валери Симеонов

Майки на деца с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

Категорично заявиха представители на работодателските организации, че не приемат уличен натиск и такъв от социалните мрежи за оставки на представители на правителството.

Евгени Иванов, КРИБ: Ние имаме обща позиция относно поредното искане за оставка, което е абсолютни нелегитимно, под натиск, нелегитимен на улицата, злоупотреба със социалните мрежи. И ако прежирвяхме три абсолютно ненужни оставки на министри, които работят добре, четвърта много трудно ще преглътнем. Не може улицата да диктува поведението на хората в тази сграда - визирам правителството. Ако някой иска отново да доведеме 20 000 - ние ще го направим, но няма да дадем законно избраната власт да се подменя по силата на уличния натиск.

Срещата между работодателите и вицепремиера Валери Симеонов е по искане на бизнеса. Те категорично не са съгласни с някои промени в данъчните закони, като увеличаване на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева, както и работодателите да плащат първите три дни болнични и не са съгласни със задължението да назначат във фирмите си хора с увреждания - за фирми до 50 души това са 2 човека с увреждания, а с над 50 души - 2% от личния състав.