Вицепремиерът и съпредседател на Обединени патриоти Валери Симеонов заяви категорично, че няма да се извини за думите си за руския патриарх Кирил, както поискаха коалиционните му партньори Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. Въпреки това, днес и тримата съпредседатели на коалицията дадоха крачка назад в тона си и заявиха, че в Обединени патриоти не текат процеси на разединение.

Пред камерата ни Валери Симеонов заяви, че не вижда за какво да се извинява, но се възддържа да коментира думите на Волен Сидеров, че и джихадист не би си позволил да хули така главата на най-голямата православна църква и че коалицията може и без Валери Симеонов.

Валери Симеонов - вицепремиер /съпредседател на ОП: Така смята той, така се е изразил. Не мога да коментирам по такъв начин моя партньор. С моите партньори аз си уточнявам лично отношенията и не чрез медиите. Не е това начинът.

Валери Симеонов каза, че Обединени патриоти са създадени въпреки различията, които са имали по отделни въпроси. И сега, смята той, при този конфликт ще разговарят и ще изяснят позициите си.

В парламента Волен Сидеров заяви, че отказът на Симеонов да се извини си е негов грях.

Волен Сидеров - председател на ПГ на ОП / съпредседател на ОП: Не очаквайте разпад и някакви такива подобни процеси. Не искайте сега да преначертавам какво може да се случи. Ще видим, ще разговаряме, може пък да променим мнението си. Без всеки един от нас може - и без Сидеров може, и без Каракачанов може, и без Симеонов - въпросът е политиката и животът да вървят напред в интерес на България.

БНТ: Може ли коалицията без Валери Симеонов, така както заяви Волен Сидеров?

Красимир Каракачанов - вицепремиер, съпредседател на ОП: Вижте, не смятам, че такъв въпрос стои на дневен ред. Смятам, че времето лекува всичко и в един нормален човешки диалог без излишни емоции, които са натрупаха покрай този случай нещата ще бъдат решени.

Очаква се коалиционният съвет на Обединени патриоти да изчиства отношенията между лидерите си в началото на следващата седмица.