НОВИНИ

Символиката на водосвета

Патриарх Неофит ще отслужи водосвет пред Паметника на Незнайния войн. След това със светена вода ще бъдат поръсени бойните знамена, знамената-светини и българските войни от представителните части. Водосветът се прави за здраве и успехи на армията ни. Той е обред, установен от Светата църква. Неговата символика е, че водата чисти, пречиства греховете, освещава и има целебна сила.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:00, 06.05.2016
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Освещаването на бойните знамена датира от 917 година, по времето на Цар Симеон велики преди битката при река Ахелой.

Днес ще бъдат осветени 8 знамена-светини, които се съхраняват във Военно-историческия музей.


На 6 май по традиция патриарх Неофит отслужва водосвет пред Паметника на незнайния войн, а след това със светена вода биват поръсени бойните знамена, знамената-светини и българските войни от представителните части. Водосветът се прави за здраве и успехи на армията ни. Той е обред, установен от светата църква като неговата символика е,че водата чисти, пречиства греховете, освещава и има целебна сила. Например Св. ап. Ма­тей пи­ше: “Во­да­та се ос­ве­ща­ва, за да под­к­ре­пя със си­ла­та си здра­ве­то на чо­ве­ка, да из­це­ля­ва бо­лес­ти­те, де­мо­ни­те да про­гон­ва и всич­ки неп­ри­ят­нос­ти да от­б­лъс­к­ва.”

За­то­ва пре­ди сра­же­ния пра­вос­лав­ни­те ар­мии са ръсени със све­те­на во­да ­ и войни­те вли­за­ли в боя като вяр­ва­ли, че имат Бо­жи­я­та зак­ри­ла срещу неприятеля.За първи път водосвет на бойните знамена е отслужен по времето на цар Симеон Велики преди битката при река Ахелой през далечната 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, е извършван водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България ген. Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът е възстановен през 1993 г. Бойните знамена, знаете, се освещават и на още един голям църковен празник - на Богоявление. Но тогава, за разлика от 6 май, се отслужва Велик Богоявленски водосвет, който се прави само два пъти в годината именно около Богоявление. На Гергьовден се служе по-малък водосвет, а ритуалът ще бъде извършен пред паметника на Незнайния войн, а не пред храма "Александър Невски". След освещаването на водата с нея се поръсват 8 знамена-светини за българската армия, които се съхраняват във Военно-историческия музей. Едното е знамето, ушито през 1877 година от Стилияна Параскевова - то е първообразът на националния ни трибагреник. Освещава се и знамето на 1-ви конен полк - то е поръчано в Санкт Петербург и е пример за това, че има страни, в които бойно знаме е различно от националното. В основата на знамето е гербът на червено поле-щит и изправен коронован лъв.

Освещават се още знамената на 13-ти пехотен рилски полк, на 15-ти пехотен Ломски полк, на 23-ти пехотен Шипченски полк, на 24-ти пехотен Черноморски полк, на 25 пехотен Драгомански полк и на 30 пехотен Шейновски полк. Знамената са участвали и са били храбро пазени във войните - от Сръбско-българската до Втората световна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа на тунел Железница затвори пътя Симитли - Благоевград
Катастрофа на тунел Железница затвори пътя Симитли - Благоевград
Музикален парад на военните духови оркестри
Музикален парад на военните духови оркестри