НОВИНИ

Символите в знамето на Голямоконарската чета

Днес експозиция „Съединение на България" на Пловдивския исторически музей ще приема посетители от 9:00 до 16:00 часа със свободен вход. Във фонда на музея при специални условия се пази Знамето на Голямоконарската чета - една от най-ценните реликви на Съединението. Вижте повече за знамето на Голямоконарската чета.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
13:37, 06.09.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Още

За историята на знамето има ред свидетелства в първо лице, като най-описателните са на Петър Шилев, един от основните дейци на Съединението.

Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей - Пловдив: Който разказва, че на Преображение 1885 година, 6 август, се ражда идеята за това знаме.

С подписка бързо събират нужните средства. В списъка на дарителите фигурират 39 души. Със събраните 390 гроша се купуват три аршина зелен плат и се носят на художника-революционер Георги Данчов - Зографина да изрисува българския лъв. Решават, че знамето трябва да се допълни с още символи. С тях се заема 18-годишната Недялка Шилева, останала в историята като Голямоконарската Райна Княгиня.

Стефан Шивачев: И в рамките на десетина дена Недялка Шилева рисува в дома на Петър Шилев, той е неин чичо, дорисува това знаме.

Днес в зала Съединение на Пловдивския исторически музей е изложено копието му, оригиналът се пази загърнато в тубус при специален режим на съхранение и охрана.

Видин Сукарев, уредник в Регионален исторически музей - Пловдив: Изисква просто едно внимателно отношение - да няма прах, да няма резки температурни амплитуди, на няма влага.

През 1958 година знамето постъпва във фонда на музея, като няма свидетелства как и от кого е предоставено на музея.

Видин Сукарев: За съжаление в ония години не са били много старателни колегите, но то си има обективни причини.

Сред тези причини е и фактът, че Съединението не е било приоритет в историческите изследвания тогава. Празникът се е отбелязвал предимно на местно ниво, като единственото мащабно честване е на 100-годишнината, когато се издига и монументът в чест на събитието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на пет пловдивски села протестират заради запрашаването на въздуха
Жителите на пет пловдивски села протестират заради запрашаването на въздуха
Интрига в кметската надпревара за Париж
Интрига в кметската надпревара за Париж