Синагогата във Вилнюс беше затворена след получени заплахи. В Литва се проведоха дебати за ролята на литовците в Холокоста.

Еврейската общност в Литва съобщи за затварянето на синагога във Вилнюс. Властите в литовската столица обявиха по-рано, че повече няма да бъде почитана паметта на двама противоречиви литовски офицери заради вероятното им участие в унищожаването на евреи.

В официално съобщение на еврейската общност в страната се посочва, че са били получени телефонни обаждания и писма със заплахи през последните дни, а евреите и синагогата нямат средства да гарантират сигурността на посетителите, включително на оцелели от холокоста и семействата им.

Файна Куклиански, председател на еврейската общност в Литва:Това е превантивна мярка. Ние сме неправителствена организация и никой не може да ни каже кога да отваряме и кога да затваряме. Няма друг начин. Не притежаваме оръжия или друга защита. Можем само да се обадим на полицията.

Тези събития идват след бурен дебат, предизвикан от решение на кмета на Вилнюс да премахне паметна плоча на литовския офицер Йонас Норейка, който за известен период е работил за нацистите, както и да промени името на улица, кръстена на друг офицер - Казис Скирпа, обвиняван в антисемитски възгледи.

Еврейската общност приветства тези решения, но някои консерватори обявиха, че ще намерят алтернативен начин да бъде почетена паметта на двамата офицери.

Правителството на страната призова силите на реда да вземат незабавно мерки, за да предотвратят евентуални прояви на етническа омраза.