НОВИНИ

Синагогата във Видин се разпада

Синагогата във Видин, която е паметник на културата и втората по големина в страната, от години се руши. Има проект за възстановяването на сградата, но не и пари за изпълнение.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
22:52, 11.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Синагогата във Видин е открита преди 122 години. Строена е с дарения на видински евреи търговци, подпомагани от Унгария и Австрия по подобие на тази в Будапеща.

Стрея Пунчева, представител на еврейската общност: Полилеите са доколкото знам от Виена. Обзавеждането- всичко е било от Австрия и от Унгария.

В средата на миналия век сградата е национализирана и става склад за строителни материали. От тогава започва разрухата. През 80-те години имало идея тя да бъде реставрирана.

Стрея Пунчева, представител на еврейската общност: Не за Синагога, а за концертна и изложбена зала, защото акустиката е изключително много хубава.

От еврейската общност преди шест години я даряват на Министерството на култура, за да бъде спасена сградата, но не като молитвен дом.

Стрея Пунчева, представител на еврейската общност: Дарена е за концертна и изложбена зала, а горе на втори етаж на самата сграда имахме изискване една стая около 50 квадрата, нали да се види, която да бъде като музей на еврейската общност във Видин.

Сега полуразрушената Синагога, издигната до митрополията и джамията на Осман Пазвантоглу, е в маршрута на туристите, които идват в града. Архитекти изготвят проект за реставрация, но финансиране така и не се намира. Заради разрухата, сградата вече е и опасна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Кийт Емерсън
Почина Кийт Емерсън
ЕС и Куба подписаха споразумение за нормализиране на отношенията
ЕС и Куба подписаха споразумение за нормализиране на отношенията