Синдикалисти, миньори и енергетици протестираха в София с искане за запазване на производството на електроенергия от лигнитни въглища.

© БТА

Организираният от КТ "Подкрепа" протест премина през Министерския съвет, Президентството, представителството на ЕК в България и всички институции, които имат отношение към проблема за повишените цени на квотите за въглеродни емисии.

Синдикалистите поискаха запазване на работните места в мините и ТЕЦ-овити в Маришкия басейн, диференциран подход за цените на емисиите парникови газове в Евросъюза и стратегия за развитие на сектора.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова слезе при протестиращите и заяви, че правителството стои зад миньорите.

В началото на декември в Катовице предстои конференция за климатичните промени и въглеродните емисии.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Искаме българската позиция в Катовице да бъде пробългарска. Нещо, което рядко ни се случва, и се надяваме поне този път, когато сме на прага на безизходицата, всички заедно да сме българи.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Правителството стои твърдо зад нашите миньори, за нашата позиция в Катовице - правителството не подкрепя категорично новите изисквания. Надяваме се и президентът в Катовице, който ще води българската делегация, да защити правителствената позиция. Дерогациите, за които кандидатстваха въглищните централи, са на финалната права, на ТЕЦ "Марица - изток" 2 е на финалната права, надявам се тя да стане факт до средата на месец декември.