Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Гваделупа, на път за отвъдморските територии на Карибите, които пострадаха тежко от урагана Ирма. Макрон ще посети островите Сен Бартелеми и холандско-френския Сен Мартен, където загинаха девет души. Самолетът му носи провизии, лекарства и оборудване за спешните екипи. Президентът ще следи от дистанция първото сериозно изпитание от мандата си. Днес във Франция е ден на протести срещу трудовата реформа на Макрон, организиран от втория по големина синдикат - Общата конфедерация на труда. Реформата беше основно предизборно обещание и неизпълнен проект от времето, когато Макрон беше икономически министър в кабинета на президента Оланд.

© БТА

Над 180 манифестации в Париж и цяла Франция, около 4000 призива за стачки - това означава проблеми в транспорта и обществените услуги в много градове по време на първия мащабен социален протест, откакто Еманюел Макрон е в Елисейския дворец.

- Днес сме заедно със синдикатите, за да кажем "не" на тези мерки. Очакват ни и други битки - за осигуровките срещу безработица, професионалната подготовка, социалното осигуряване.

Обявената цел на пакета от мерки, представен в края на август, е по-гъвкави условия за бизнеса, за да се улесни създаването на работни места и да се намали безработицата. Предвижда се повечето условия на труд ще се договарят на ниво компании, а не за цели сектори. Малките компании да преговарят пряко със служителите си, вместо със синдикатите.

За Общата конфедерация на труда реформата е "социален преврат". Но синдикатите са разединени в битката. Най-големият - Френска демократична конфедерация на труда, е разочарован от реформите, но не участва в протестите. Работодателите одобряват промените. Изявление на Макрон по време на скорошното му посещение в Атина предизвика полемика.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Нашата страна не се реформира. Защото нашите съграждани, защото вие, докато е възможно да не се правят нужните реформи, се бунтувате, оказвате съпротива. Няма да отстъпя нищо - на безделниците, на циниците, нито на екстремистите.

Кабинетът обяви, че няма да отстъпи пред уличните протести. От десетилетия наред синдикатите осуетяват опитите за реформи на пазара на труда във Франция.