НОВИНИ

Синдикати организират международна конференция за защита на наемния труд

Синдикатите у нас и Министерството на труда и социалната политика ще работят за изграждане на политики за подобряване на условията на труд у нас. Това стана ясно на международна конференция, открита в КТ "Подкрепа" днес. Основната тема е защитата на наемния труд. Обсъдиха се и въпроси, свързани с националните приоритети относно Европейския стълб за социалните права.

Мина Петрова
от Мина Петрова
11:57, 09.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Според участниците в конференцията, българското председателство на съвета на Европейския съюз дава възможност за решение на проблемите с условията на труд у нас. Министърът на труда и социалната политика посочи приоритетите и политиките.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Първо, бъдещето на труда и развитието на човешкия капитал - модернизирането на Европейското трудово законодателство в областта на социалната сигурност, елиминиране на неравенствата на пазара на труда, включително заплащането между жените и мъжете.

Синдикатите подкрепиха приоритетите, изложени от социалния министър Бисер Петков, като от КНСБ поясниха, че в България трябва да се работи към подобряването на три области - качеството на човешките ресурси, условията на труд най-вече около ниското заплащане и защитата при безработица.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Смятаме, че е време първо тя да бъде увеличена поне на минималния процент, който трябва да бъде 2 %, а не 1, който е в момента, и след това да се даде право на българските работници и служители особено тези, които членуват в синдикати, да си изберат синдиката, ако искат той да го управлява този осигуровка.
Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Тези неща, които тука ще си кажем и които се говорят навсякъде, някой ден да станат истински политики, а не поредната кампания от безсмислено говорене.

От КНСБ също предлагат и увеличение на данъците за финансиране на ниско платената работна ръка и защитата при безработица. Конференцията ще продължи два дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестрата на севернокорейския лидер пристигна в Южна Корея
Сестрата на севернокорейския лидер пристигна в Южна Корея
Уникален огнен кръст от буркани с мед озари благоевградската църква
Уникален огнен кръст от буркани с мед озари благоевградската църква