НОВИНИ

Синдикати ще следят за правата на работниците след пожара в с. Войводиново

Под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пловдив започна разследването на пожара, при който изгоря производствената база на завод за преработка на месни продукти в село Войводиново. До момента са извършени огледи, разпитани са свидетели и са иззети документи. Назначена е и пожаротехническа, и химическа експертиза. Междувременно от КТ „Подкрепа" заявиха, че ще следят за правата на работниците, които след пожара ще загубят работата си.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
12:11, 13.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

По официални данни в опожареното предприятие работят 200 души. На среща със служителите собственикът на завода Петко Петков е съобщил, че се ангажира работата си да запазят 10% от тях. В писмо до БНТ Петков заяви, че дружеството не приключва дейността си. Създаден е кризисен щаб, който разработва план за действие.

Петко Петков, собственик на завода: Голяма част от нашата дейност е търговска и в този смисъл ще имаме възможност да ангажираме част от съществуващия персонал. Имаме подкрепата на целия бранш и много колеги изразиха готовност да помогнат с каквото могат, за да продължим.

Според Петков всички служители на месодобивното и преработвателно предприятие са изразили желание при първа възможност да се върнат на работа.

Петко Петков, собственик на завода: Още вчера съм ангажирал фирма, специализирана в подбора на персонал, а и аз се ангажирам лично, за да помогнем на служителите да намерят подходяща работа.

В завода във Войводиново няма синдикална организация. Въпреки това от КТ „Подкрепа" в Пловдив заявиха, че ще следят целия процес по прекратяване на трудовите договори с работниците, така че те да могат да получат полагащото им се обезщетение от работодателя и впоследствие от бюрата по труда.

Атанас Кръстев, председател на КТ „Подкрепа" - Пловдив: Може би много от тях имат потребителски кредити, други имат жилищни кредити. Знаем все пак какво е нивото на доходите в страната.Тук като цяло трябва да се приложи хипотезата при масови съкращения, която касае прекратяване на трудови правоотношения на над 50 работника - такива са изискванията на закона.

Синдикатите са готови напълно безплатно да консултират всеки един от работниците на завода, който се обърне към тях. Включително ще съдейства и за намирането на нова работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради изисквания на МОН: Променят хуманитарна паралелка в Благоевград
Заради изисквания на МОН: Променят хуманитарна паралелка в Благоевград
Премиерът Борисов обсъди с Уесли Кларк борбата с контрабандата
Премиерът Борисов обсъди с Уесли Кларк борбата с контрабандата