НОВИНИ

Най-голямото шивашко предприятие в Югозападна България плаши със стачка

Синдикатите в най-голямото шивашко предприятие в Югозападна България, това в Гоце Делчев, заплашиха със стачка. Причината е, че все още не са постигнали споразумение за колективния трудов договор за следващата година, в което се определят заплатите. Петмесечните преговори с работодателя Бертрам Ролман от Германия не са довели до резултат, обясниха от синдикалната организация към КТ „Подкрепа”. В предприятието работят над 2 500 души, като половината са синдикални членове.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
19:48, 18.10.2017
5773
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Как да се изчислява месечната заплата в предприятието догодина – затова спорят работодателят и синдикатите вече няколко месеца. Сега възнаграждението на работниците се формира от два елемента – щат и процент от заработеното. Синдикатите настояват от следващата година щатната заплата да се увеличи от 480 на 530 лева. Работодателят пък иска основната заплата да отпадне и да се плаща на заработка. Така, според него, хората ще имат повече мотивация за работа и производителността на фирмата ще се повиши.

Бертрам Ролман, изпълнителен директор на шивашко предприятие: Аз искам да имат една по-динамична крива, една по-динамична възможност да стигат хора в по-удовлетворителни заплати, с производителност над 60%.”
Костадин Драгинов, председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа” в предприятието: Само че трудовите норми се определят само и единствено от работодателя, никой няма отношение към тях, дори и ние като синдикат не можем да влияем на този процес. При предложението на работодателя болшинството от работниците ще получат заплати от минус 11 лева до около 40 лева, което нас не ни устройва.”

Синдикатите са категорични, че ще отстояват искането си до край.

Костадин Драгинов, председател на синдикалната секция „Подкрепа” в „Пирин текс продакшън”: Просто нямаме избор. За една година предприятието от 3 600 човека напуснаха близо 1 000 човека... Ако не се споразумеем законът предвижда натам символични протестни действия с лентички, след туй вече се преминава към ефективни действия на работните места и евентуално стачни.

Настроенията сред работниците са различни. Не всички биха се включили в стачни действия.

Орхан Селим: Все още има преговори и не мога да кажа какво ще стане за момента.... От една година работим тука, добри са, да, условията. Можем да кажем, че има някои все пак не са доволни, но повечето хора са доволни.”
Людмила Тихомирова: „Много съм доволна от шефа, просто ми е помагал много на тоя етап и не мога да скоча срещу него. Има, всички сме най-различни. Всеки подкрепя, другия не.”
Иван Панчалиев, секретар към КТ „Подкрепа”: „Ако синдикатът вземе решение, ние като негови членове сме длъжни да подкрепим това решение.”

Следващата среща между синдикатите и работодателя е в края на месеца. Шивашкото предприятие в Гоце Делчев работи у нас вече 20 години и дава хляб на хиляди семейства. Към момента нетните заплати на работниците са от 540 до 800 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалява броят на общопрактикуващите лекари в Русенска област
Намалява броят на общопрактикуващите лекари в Русенска област
Спас Василев заблудил и съдружници на фирмата, през която получавал парите си
Спас Василев заблудил и съдружници на фирмата, през която получавал парите си