НОВИНИ

Синдикатите и общината се споразумяха за увеличаване на заплатите на шофьорите

С над 30 % ще скочат заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт в рамките на три години, започвайки от 2020-та. Това стана ясно днес след като общината и синдикатите постигнаха споразумение за приемането на тригодишна програма за увеличаване на заплатите. Мярката се предприема заради липсата на шофьори в градския транспрот. Очаква се споразумението да бъде прието още на следващата сесия на Столичния общински съвет.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:04, 01.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

След кръг от тежки преговори с двата синдиката КНСБ и "Подкрепа", днес кметът Йорданка Фандъкова обяви.

Йорданка Фандъкова, кмет на София Постигнахме споразумение, че аз поемам ангажимента заедно със зам. кмета Барболов и общинския съвет да внесем предложение в Общинския съвет за подписване на тригодишно споразумение за увеличаване на годишна база доходите на работещите в системата на градския транспорт с 10 % годишно.

Първото увеличение ще бъде на 1 март 2020-та, а за всичко това ще бъдат заложени допълнителни средства в общинския бюджет, каза още Фандъкова. Според президента на КНСБ Пламен Димитров увеличението ще гарантира сигурност на работещите в тази сфера, а според президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов разликата между заплатите в авто и електро-транспорта вече е преодоляна.

Заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт вече скочиха тази година, през февруари с 10 на сто и през април с още 10 %. Към месец май водачите взимат средно 2300 лева брутна заплата, а чисто - 1800- 1900 лева, каза днес директорът на „Столичния автотранспорт ". Новото увеличение ще е върху тези пари.

Слав Монов, директор на " Столичен автотранспорт "ЕАД: С днешното предложение за тригодишна устойчива програма по 10 % всяка година с натрупване сами може да сметнете, че над 30 % следващите три години ще има увеличение на работните заплати в целия транспортен сектор.

А ако се сметне и с повишението от тази година, увеличението на заплатите ще е с над 50 на сто. В момента се търсят около 200 водачи, 100 в автотранспорта и още толкова - в електротранспорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Токът поскъпва с 2,9% от днес
Окончателно: Токът поскъпва с 2,9% от днес
Близо 100 души са ранени при атентат в Кабул
Близо 100 души са ранени при атентат в Кабул