20% увеличение на бюджета на МВР и поне 7-процентно нарастване на заплатите поиска Синдикалната Федерация на служителите на МВР. Според председателя на й Валентин Попов недостигът в системата е около 200 милиона и всяка година вътрешното министерство така или иначе се дофинансира с тази сума.

Според синдиката в бъдещия бюджет не се отчита евентуално ескалиране на ситуация с мигрантите догодина. Отдавна е надхвърлен лимитът на извънредния труд, който полагат редовите полицаи, твърдят от синдиката. Има опасност по Коледните и Новогодишните празници частни охранители да пазят столицата ни, ако униформените откажат, каквото право им дава законът. Недостигът на кадри се усеща особено силно при пожарникарите. Протест е възможен, на този етап дата не е обсъждана.

Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР: "Ако служителите, които са положили извънреден труд над лимита, установен от закона за МВР откажат да положат повече извънреден труд, опираме до добрата воля, до чувството за чест и за дълг на тия момчета, които виждате по улиците, които най-вероятно ще продължат да работят. Напрежението в МВР продължава да съществува и продължава да расте. Всички сте свидетели, вие го отразихте, какво се случи ноември миналата година, опасяваме се, че това може да се случи и сега. Дори и съвсем спонтанно колегите да започнат протести, както ги започнаха миналата година след гаврата, която си позволиха с нас с приемането на закона за бюджета.