Осми ден продължава издирването на избягалите рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Всеки ден в полицията получават десетки сигнали от граждани, но към момента те се оказват недостоверни. Заради бягството от затвора и пропуските в охраната след час министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

По-рано днес Синдикатите на служителите в затворите се събраха пред Централния софийски затвор, за да решат дали ще възобновят протестите си.

София

​Цецка Цачева свиква национално съвещание на всички шефове на затвори в страната

​Цецка Цачева свиква национално съвещание на всички шефове на затвори в страната

Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна...

Ако не се вземат мерки, синдикатите и всички служители на затворите ще продължат протестите, предаде репортерът на БНТ Цвета Младенова. Днес те за пореден път поставиха исканията си: увеличаване на щатната бройка на надзирателите в затвора, която по техните думи е под санитарния минимум, тъй като един надзирател отговаря за 120 затворници и дори повече; те искат да се подобри и техническото обезпечаване в затвора - металдетектори, скенер за хора. Надзирателите се обявиха в подкрепа на колегите си от Софийския затвор и застанаха зад позицията, че бягството на двамата затворници не е станало с помощта на служител.

Радослав Колев и Владимир Пелов все още се издирват от полицията
Радослав Колев и Владимир Пелов все още се издирват от полицията © БНТ

Разказаха ни, че много лесно може да бъде вкарано оръжие - чрез дронове или през оградата, както и през товарните входове на затвора, от където се внасят строителни или битови материали, които се проверяват от един служител.

В писмо до институциите представителите на надзирателите настояват да научат за резултатите от разследването, за да могат да вземат адекватна позиция по случая.

Ивайло Григоров, член на Синдиката на служителите в затворите: Излизаме служители от всички затвори в страната, за да подкрепим колегите, които са били на смяна по време на бягството и да изнесем пред българското общество истинските причини за бягството. Именно нещата, за които сигнализираме 10 години подред. Липсата на хора и недостига на техническо обезпечаване. Колегите ми са си рискували живота и са реагирали доста адекватно на ситуацията. С пистолет на главата да се бориш с нападател мисля, че е доста мъжка реакция.
Цветан Михайлов, член на Синдиката на служителите в затворите: Ако не бъдат взети спешни мерки ние сме песимисти, че и в бъдеще можем да гарантираме реда и сигурността по начина, по който се очаква от нас.

Бягството, според надзирателите, е директно следствие от лошото им техническо обезпечаване и лошите условия за работа, за които алармират от десет години. Обещаните 15 млн. лв., за които правителството пое ангажимент, представляват 5% увеличение на възнагражденията, което според надзирателите не е достатъчно.

Първоначално те настояваха за 20% увеличение, но сега искат заплатите им да се изравнят с тези на останалите служители от сектор „Сигурност“.