НОВИНИ

Синдикатите на учените проведоха протест за повече средства за наука

Днес синдикатите на учените от БАН и Селскостопанската академия организираха протестно шествие с искане за по-голямо финансиране на научния сектор. Те внесоха декларация с конкретни очаквания във Финансовото министерство и в Министерския съвет.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:52, 01.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Мариела Стойкова, Националната галерия: По някакъв начин ние не съществуваме в това общество. На практика само на 24 май и на Деня на народните будители се сещат, че има култура, че има наука. затова сме тук, за да покажем, че ни има.

Хората на науката празнуваха и протестираха. Шествието им беше мълчаливо. Посланията на плакатите кратки - как се прави наука без пари.

Здравчо Здравчев, председател на НФТИНИ, КТ „Подкрепа“: Хората работят в мизерия и нищета.
Яна Димитрова, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН: 460 е всъщност брутната заплата, а като махнете данъците, става още по-малко и за всеки млад човек е трудно да живее с такава заплата.
Светла Василева, председател на федерацията на синдикатите към земеделието към КНСБ: В Селскостопанската академия вече 10 години е безпаричие, хронично недофинансиране, средна работна заплата - 730. За професор е 786, за доцент е 700, за главен асиситент - 615.
;

Според синдикатите 30 % от научните работници на практика получават минималната работна заплата.А в бюджета за следващата година за наука са предвидени едва 0,18 на сто от БВП. Затова простестиращите настояха: до 2020г. държавата да изпълни ангажимента си като увеличи парите за наука до 1 от от БВП.

;

А в бюджета за следващата година за наука са предвидени едва 0,18 на сто от БВП. Затова простестиращите настояха: до 2020 г. държавата да изпълни ангажимента си като увеличи парите за наука до 1 от от БВП.

;

Ако исканията им не бъдат чути - научните работници са готови да продължат с протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Узбекистан обеща пълно съдействие на разследването на атаката в Ню Йорк
Узбекистан обеща пълно съдействие на разследването на атаката в Ню Йорк
Събарят останалите незаконни постройки на Кирил Рашков в Катуница
Събарят останалите незаконни постройки на Кирил Рашков в Катуница