НОВИНИ

Синдикатите поискаха по-високи заплати във водния сектор и помощи за бедни

Синдикатите от КНСБ свикаха форум за проблемите във ВиК сектора и поискаха заплатите на заетите в бранша да се увеличат, а държавата да отпуска ваучери за помощ на клиентите, които не могат да си плащат сметките за вода. От ВиК дружества пък поискаха абонатите да плащат такса за достъп до мрежата, както е при електроснабдяването.Вижте повече подробности в репортажа на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:18, 03.06.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Общо 500 000 са семействата у нас, които не могат да си плащат сметките за вода. От КНСБ поискаха държавата да ги подпомогне с ваучери.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: При сегашната средна цена на водата са нужни някъде към 50 млн. лв., за да можем да подкрепим тези семейства, а по косвен път да подкрепим и дружествата, които да получат този ресурс, през съответния механизъм на ваучерите.

От КНСБ поискаха и 15-процентно повишение на заплатите в сектора. От КЕВР се съгласиха, но при едно условие.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Трябва да се търси такъв механизъм, който да не изисква повишаване цената на ВиК услугите за населението. Необходимо е да се начертае съвкупност от мерки, които включват, безспорно, допълнително държавно финансиране за сектора.

Според КНСБ, част от средствата могат да се осигурят, ако се намали ДДС-то върху водата. От КНСБ изчислиха, че ако бъде намалено ДДС върху ВиК услугите, годишно в системата ще останат близо 60 млн. лв.

ВиК операторите се оплакаха, че търпят загуби от жилища, които не се обитават и поискаха собствениците да плащат такса за достъп.

Ангел Престойски, председател на Сдружението на ВиК операторите: Не е редно човек, който има жилище някъде и все пак му плаща данък на това жилище, да не плаща нищо за това, че е присъединен към мрежата.

Зам.-регионалният министър Николай Нанков обясни проблемите с дълго отлаганата през годините водна реформа.

Николай Нанков- зам.-министър на регионалното развитие: Факт обаче е, че секторът, ако мога да се изразя образно, е една може би цъкаща бомба със закъснител, ако не предприемем адекватни действия.

Според Николай Нанков част от проблемите ще се решат чрез новия закон за водата, който трябва да е готов за обществено обсъждане през октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порои и придошли води на реките в Димитровградско и Велико Търново
Порои и придошли води на реките в Димитровградско и Велико Търново
Приключи първият ден от държавното посещение на Доналд Тръмп във Великобритания
Приключи първият ден от държавното посещение на Доналд Тръмп във Великобритания