НОВИНИ

Синдикатите предлагат хората с минимална заплата да не плащат данък върху нея

Хората на минимална заплата да не плащат данък върху доходите си още от догодина, предлагат синдикатите. Оттам настояват също така за увеличение на трудовото възнаграждение особено в сферите на културата, образованието и здравеопазването с минимум 13 на сто. Колко би струвало това на бюджета и в кои градове се наблюдава масово повишаване на заплатите вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:16, 07.10.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Близо 2 млрд. лева допълнително биха били необходими на бюджета, за да се увеличат заплатите в държавния сектор и да отпадне облагането на минималните доходи, изчислиха синдикатите. Те са внесли своите предложения при финансовия министър Владислав Горанов.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Очакваме следващата или по-следващата седмица да има среща с него, за да видим каква част от нашите искания могат да бъдат реализирани, защото това отново казвам, не е искане дайте ни пари, защото сме бедни, а просто дайте достатъчно средства, за да можем да задържим хората защото трябва да свършат работа за бизнеса и за гражданите.

От синдикатите отново предлагат въвеждане на минимална работна заплата от 700 лева за висшисти, които работят по специалността си.

КНСБ и КТ Подкрепа са изчислили колко би струвало на държавата отпадането на данъците върху минималната работна заплата - 800 млн. лева. Допълнително ще са необходими и още 920 млн. лева за увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 13 на сто.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Важно е да чуе в момента правителството, че нашата организация иска средно увеличение на доходите с около 920 млн. това е около 13% ръст на разходите за персонал, за да може тези доходи малко да се приближат към пазарните.

Синдикатите са анкетирали близо 19 000 души за техните доходи. С по-високи заплати през 2017-та са 70% от тях. Повече от половината работят в бюджетния сектор. Най-големи са увеличенията на доходите в Стара Загора, Бургас и Плевен. Изследването категорично е показало, че масовото усещане на хората е, че доходите им са ниски. Най-много работещи в стачна готовност има в Шумен, Разград и Плевен, където на протестират са склонни над 90% от анкетираните.

От финансовото министерство коментираха за БНТ, че в момента събират предложения на бизнеса и синдикатите за следващия бюджет, чийто проект се очаква да бъде представен в края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици хиляди испанци призоваха за единство
Стотици хиляди испанци призоваха за единство
Кола се вряза в пешеходци пред Природонаучния музей в Лондон
Кола се вряза в пешеходци пред Природонаучния музей в Лондон