Синдикатите предлагат държавата да създаде национална програма за дигитални умения на работещите.Това стана ясно на тържественото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който събра синдикати, работодатели и държава по случай 100 години от основаването на Международната организация на труда.

40% от българските работници не умеят да работят с компютър, според КНСБ. Със средствата от европейския фонд "Цифрова Европа" парите за повишаване на дигиталните умения могат да достигнат 1 млрд. евро.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: България свети в червено, за съжаление, последна в ЕС по дигитални умения.

Ученето през целия живот и внедряването на технологии, с които работниците да балансират по-добре между лично и свободно време - за това призоваха от Международната организация на труда.

Маурицио Буси, Международна организация на труда: В постоянно променящия се свят на труда хората имат нужда от получаване на нови умения. Заедно с това трябва да гарантираме ненарушимостта на основни права: работно време, заплати и безопасни условия на труд.100 години след основаването на Международната организация на труда тези права все още не са изцяло гарантирани.

Европейският съюз отделя 9 милиарда евро за цифровизация и развитие на нови технологии, 700 милиона евро - за дигитални умения на работещите.