НОВИНИ

Синдикатите: Заплатите може да растат със 100 лева годишно

Заплатите в България може да се повишават със 100 лева годишно, смятат синдикатите. В студиото на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Пламен Димитров и Димитър Манолов обявиха, че ще настояват пред новото правителство за вече обещаното увеличение на учителските заплати, както и за повишение на възнагражденията в бюджетния сектор. Истински важният въпрос, според двамата, е борбата с бедността, тъй като 2 млн. души у нас живеят под прага на бедност от 314 лв.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 13.04.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Средната работна заплата в страната в момента е 1070 лв. в обществения сектор и 994 - в частния, сочат данните на националната статистика.

Обещанието на ГЕРБ и Патриотите е в рамките на 4 години МРЗ да стане 650 лв. от 460 сега, а средната да скочи до 1500.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Ще видим какво ще стане на ГЕРБ с тия, ако не бъркам, 1551 лв.
Пламен Димитров, президент на КНСБ: 1515 и 23 ст. Да видим какво ще стане от това, но не чуваме още да се говори за важните неща. Голямото говорене за образованието къде остана?

Именно за обещаното увеличение на учителските заплати ще настояват синдикатите пред новия кабинет.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Обещанията преди изборите са всъщност, както винаги, завишени, това не е някаква новина, но отново казвам - ние ще си търсим увеличението на заплатите на учителите, което беше обещано и още от бюджета за следващата година, така че искаме да видим 25% ръст реципрочен на 4-годишното увеличение, което чакаме за заплатите на учителите.

Трябва да се намери механизъм и за заличаване дисбаланса във възнагражденията на учителите, които варират от 680 лв. стартова заплата до над 1000 лв. в частните учебни заведения, според синдикатите. Необходимо е и двуцифрено увеличение на заплатите в бюджетния сектор, според Пламен Димитров.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Като казвам бюджетните системи, тук става дума за работещите в културата, не става дума за едни чантаджии. За тези хора правителството трябва да даде тон, че би трябвало да се вдигат заплатите със, според нас, около 100-ина лева на година.

По отношение минималната работна заплата - синдикатите ще продължат да настояват за изпреварващо нарастване. За последните 5 години минималното възнаграждение било нараснало с 62% - до 235 евро, но все още била с 90 евро по-ниска от румънската - най-ниската в ЕС. Според синдикатите, трябва да се въведе минимална заплата по длъжности.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Това е начинът да се приближим към реда, който харесваме в някои западноевропейски държави. Толкова, като имам такава квалификация, такива умения, оттам нагоре - колкото мога да се пазаря.
Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": След като има договореност, тя трябва да влиза автоматично в сила за всички работници в съответния сектор.

Двамата синдикалисти заявиха, че пенсиите под 200 лева у нас са общо 800 000: 540 000 са за осигурителен стаж и възраст, а 260 000 - социални пенсии. Димитров и Манолов попитаха кои точно от двете правителството смята да увеличава, или и двете?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Главният прокурор отказа да внесе в КС искането на ДОСТ за касиране на изборите
​Главният прокурор отказа да внесе в КС искането на ДОСТ за касиране на изборите
Деца боядисват яйца пред районната администрация на Студентски град
Деца боядисват яйца пред районната администрация на Студентски град