НОВИНИ

Сингапур посрещна лидерите на САЩ и Северна Корея - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Светът е на прага на историческата среща на върха между САЩ и Северна Корея. Двамата лидери Доналд Тръмп и Ким Чен-ун днес пристигнаха в страната домакин Сингапур и разговаряха с премиера ѝ. Ето какво се случва в Сингапур в навечерието на 12 юни, когато е голямото събитие. Ангажимент за ядрено разоръжаване или начало на диалог - какво ще постигнат двамата предстои да видим. Папа Франциск днес призова вярващите да се молят предстоящата среща на върха да е успешна в полза на мирно бъдеше за Корейския полуостров и на света.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:17, 10.06.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Първи в Сингапур долетя севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Това е третото му пътуване в чужбина като държавен глава след Китай и Южна Корея. На летище Чанги в ранния следобед местно време го докара самолет на китайския превозвач Еър Чайна.

Според южнокорейски медии, като мярка за безопасност от Пхенян сутринта са излетели още два самолета - един транспортен ИЛ и личният ИЛ-62 на севернокорейския лидер, като до последния момент не е било ясно на кой от тях е той. До последния момент тайна беше и къде ще се настани. Специален параван закри кортежа на високопоставения гост при официалния вход хотел Сейнт Реджис. Оттам Ким Чен-ун отиде в двореца Истана за среща със сингапурския премиер Ли Сян Лун, на когото е благодарил за домакинството.


Еър Форс уан пристигна часове по-късно от Канада и кацна в сингапурската военновъздушна база Пая Лебар. Американският президент отседна в хотел Шангри Ла и също посети сингапурския домакин.

И двамата гостуващи лидери са благодарили за домакинството. То струва на Сингапур 20 милиона долара, но цената си струва, каза по-рано сингапурският премиер.

Ли Сян Лун - премиер на Сингапур: Може би ще си върнем част от сумата, според мен, за нас си струва да платим тази цена. Това е нашият принос за международно начинание, което е в наш интерес.

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се срещнат във вторник в 9 часа сутринта местно време (16 часа българско), на разположения да основната част на града остров Сентоса в хотел Капела. Някога британски военен стол, сградата сега е един от най-луксозните хотели в страната. Цялата предистория на тази немислима до преди месеци среща бе пълна с изненадващи обрати, непредсказуем засега остава и резултатът. Вчера Доналд Тръмп заяви, че за минута ще знае дали срещата ще проработи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Гоце Делчев срещу високите цени на горивата
Протест в Гоце Делчев срещу високите цени на горивата
Доналд Тръмп шокира съюзниците си от Г-7
Доналд Тръмп шокира съюзниците си от Г-7