Всички членове на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул подписаха томоса за предоставяне на автокефалия на новата църква на Украйна (Православна църква на Украйна, ПЦУ). Това съобщи ТАСС по данни на пресслужбата на Вселенската патриаршия.

© снимка: БТА / АРХИВ

"Томосът бе подписан от членовете на Светия синод. Той ще бъде изпратен в Украйна в близко бъдеще", каза източникът.

Сегашното ръководство на Украйна активно насърчи идеята за създаване на поместна православна църква в страната, която няма да бъде свързана с Московската патриаршия. В началото на октомври Вселенската патриаршия обяви, че започва процес на предоставяне на автокефалност на Украйна.

На 5 януари, константинополският патриарх Вартоломей подписа и на следващия ден връчи на главата на новосъздадената ПЦУ Епифаний томос за автокефалия, който беше доставен в Киев. Документът обаче беше върнат в Истанбул, за да получи подписите от всички епископи на синода.

В украинския превод на текста в този документ се отбелязва, че "правата на Вселенския престол на Екзархията в Украйна и свещената Ставропигия остават ненамалени" и всички "значими въпроси" на ПЦУ трябва да бъдат решени чрез Константинопол.

Освен това, тя не може да назначава епископи или да създава парафи извън пределите на Украйна и не може самостоятелно да произвежда миро за поклонение, за разлика от каноничната Украинска православна църква.