16 филма се състезаваха за голямата награда на филмовия фестивал "Берлинале". "Златната мечка" отиде при израелския режисьор Надав Лапид за драмата "Синоними". Италианският борец против мафията, писателят Роберто Савиано, беше отличен със "Сребърна мечка" за сценарий заедно с екипа на филма "Кланът на децата".

Изненадващо филмът от Северна Македония "Господ съществува и името ѝ Петруния" не спечели в нито една от категориите. Въпреки че беше сред фаворитите, въпреки че отзивите на критиката бяха много положителни, въпреки че актрисата Зорица Нушева беше хвалена за актьорското си превъплъщение, лентата не получи отличие.

Изненадващо журито, председателствано от френската актриса Жулиет Бинош, връчи голямата награда за историята на един мъж, който в Париж иска да остави зад себе си израелските си корени. Сребърните мечки за "най-добър актьор" и "най-добра актриса" отидоха в Китай за превъплъщения в семейна драма за значението на политиката, която определя раждането на само по едно дете.

Последният трофей на церемонията по награждаването отиде за дългогодишния директор на фестивала "Берлинале" Дитер Кослик. След 18 години той се разделя с голямото събитие, което утвърди сред най-значимите на световната кинематографична сцена.