НОВИНИ

Във вторник и сряда над Гърция може пак да премине циклон, валежи у нас в неделя

Бурята в Гърция, която отне живота на 7 души, беше очаквана. В Гърция бяха издали предупреждение червен код за много опасно време в Северната част на страната. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ синоптикът от НИМХ Красимир Стоев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 12.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Причината е създалата се синоптична обстановка в Европа и над Балканския полуостров с мощна конвективна облачност, силни гръмотевични бури. 24 часа по-рано Extreme Forcast индексът дава индикации, че в Гърция, Италия и Южна България ще има значителни валежи. Ние бяхме издали жълт код за валежи, но самият център на циклона мина по-южно, каза синоптикът.

Сега в Гърция е доста спокойно времето. В следващите дни предстои пак преминаването на атмосферен фронт - в събота и неделя има вероятност за валежи, по-интензивни в неделя.

В началото на следващата седмица - във вторник и сряда - има повишена вероятност да премине южно циклон. Красимир Стоев препоръча на всички, които са на път за почивка или работят в Гърция, да са изключително внимателни и да следят прогнозите за опасно метеорологично време.

Около 20 юли ще премине още едно смущение, с по-краткотрайни явления и след това започва повишаване на температурите.

За България в неделя вероятността за валежи се повишава. Тогава ще има понижение на температурите. Около 21 градуса ще са в София, ще има валежи в южната част на страната. В началото на следващата седмица отново ще има купесто-дъждовна облачност. Повишение на температурите ще има в края на второто десетдневие.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Все още има селища без ток на Халкидики
​Все още има селища без ток на Халкидики
Бедствието в Халкидики от първо лице: Разказ на адвокат Мартина Георгиева
Бедствието в Халкидики от първо лице: Разказ на адвокат Мартина Георгиева