Британските принцове Уилям и Хари разказаха в интервю как са преживели дните непосредствено след смъртта на майка си принцеса Даяна.

© БТА

В документалния филм "Даяна, 7 дни", части от който бяха излъчени по Би Би Си, принцовете за първи път споделиха за шока, който са изпитали, когато са научили за катастрофата, и как кралица Елизабет Втора се е постарала да им осигури време, през което да скърбят необезпокоявани.

Принц Хари сякаш потвърди, че принц Чарлз им е съобщил новината за смъртта на майка им. Той каза, че баща им се е грижел за тях през тези тежки дни.

"Той ни утешаваше и подкрепяше - каза принц Хари. - Едно от най-трудните неща за един родител е да съобщи на децата си, че другият им родител е починал".

Принц Хари каза, че не е можел да повярва, а принц Уилям - че е бил като вцепенен.

След смъртта на принцеса Даяна кралското семейство беше обвинявано за отношението му към нея. Някои повдигнаха въпроса дали синовете ѝ - още деца, е трябвало да следват ковчега й в процесията през Лондон. Братът на принцеса Даяна граф Спенсър нарече това решение "непонятно и жестоко".

Принц Хари също каза през юни пред сп. "Нюзуик", че не трябва да се иска подобно нещо от дете "при каквито и да било обстоятелства".

Размишлявайки пак за това, принц Хари заяви пред Би Би Си, че е доволен от участието си в церемонията. Принц Уилям каза, че е било техен дълг да са част от този ден, както и че решението е взето "колективно".
Принц Хари обвини папараците, че вместо да помогнат на още живата принцеса Даяна на мястото на катастрофата, са я снимали как умира, предаде ТАСС.

Откъси от филма "Даяна, 7 дни" бяха излъчени днес. Целият филм ще бъде показан по първи канал на Би Би Си в неделя.

Принцеса Даяна загина на 31 август 1997 г. в Париж.