НОВИНИ

Синът на нападателя срещу клуб "Рейна" в Истанбул може да е отвлечен в Иран

Турската полиция продължава издирването на сина на нападателя в новогодишната нощ в клуб "Рейна" в Истанбул Абдулгадир Машарипов, който уби 39 души и рани 66 души и бе задържан от турската полиция на 17 януари.

bnt avatar logo
от БТА
14:37, 05.02.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света
синът нападателя клуб рейна истанбул отвлечен иран

Детето на четири години и половина е в неизвестност след ареста на нападателя. Версията на следствието, водено от истанбулската републиканска прокуратура е, че момчето е държано като заложник от хора на Ислямска държава, за да не проговори бащата. Твърди се, че както Машарипов, така и съпругата му Зарина Нурулаева, която бе задържана два дни след нападението, искали от турската полиция да намери сина им.

Според кореспонденция в турския вестник "Ватан" Зарина признала по време на разпитите, че преди да дойде в Турция семейството живяло в Пакистан. Там научила, че мъжът ѝ се заклел, че ще се присъедини към ДАЕШ. Той й казал, че ще заминат за Сирия. По нелегални пътища те били прехвърлени в Иран, където останали известно време. Според твърдения в други медии, иранските служби досега не са подали информация на турските служби, че семейството на Машарипов е било в тяхната страна. Изказват се подозрения, че Иран съзнателно крие този факт.

Зарина разказала в показанията си, че преди една година семейството пристигнало в Турция, тя не искала с децата да отиват в Сирия. 20 дни преди нападението в "Рейна" заедно със съпруга ѝ и децата заживели в една квартира в Истанбул, за която не знаела, че е на хора на ДАЕШ. Три дни преди нападението Машарипов излязъл от къщи. След нападението двама души дошли при нея и ѝ казали да приготви сина си, защото ще го заведат в Иран, бащата знаел.

В показанията си тя твърди още, че хората от ДАЕШ отначало сметнали, че Машарипов е бил убит в "Рейна". "Два дни след нападението двама приятели на мъжа ми дойдоха в къщи и казаха, че той е загинал като герой. Мъжът ти извърши велико дело. Ден по-късно дойдоха отново и ми казаха, че мъжът ми бил жив. Eдва когато полицията ни арестува разбрах, че мъжът ми е извършил нападението в "Рейна". Искам да намерите сина ми, мисля, че са го отвлекли в Иран и го държат за заложник", казала тя.

Жената на нападателя заедно с дъщеричката им, за която се твърди, че е на около две години, се намира в затвора. Освен нея в затвора са задържани още 26 души, които според следствието имат отношение към кървавата баня в новогодишната нощ. Самият Машарипов също настоявал от турската полиция да намери сина му, обещавал, че ще говори, ако го намерят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична колона от камиони на изхода на ГКПП Капитан Андреево
Километрична колона от камиони на изхода на ГКПП "Капитан Андреево"
АБВ: Да се възстановят трудовите войски като превенция на битовата престъпност
АБВ: Да се възстановят трудовите войски като превенция на битовата престъпност