НОВИНИ

"Синя стая" помага при разпити на деца в Смолян

В Смолян над 100 деца годишно се разпитват от съдия като свидетели, извършители или жертви на престъпления. От няколко дни това вече ще се прави в щадящата атмосфера на така наречената "Синя стая". Помещенията са предоставени на съда от община Смолян. Самата стая е изградена от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарски проект за сътрудничество.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
21:00, 02.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Подобно на колегите си от Полша, които първи използвали "синя стая" за изслушване на деца, от съда в Смолян са обзавели помещението с мебели в синьо. Според психолозите този цвят предразполага и успокоява децата, които трябва да дадат показания.

Петър Маргаритов - председател на Районен съд-Смолян: Стаята е оборудвана с мебели, с играчки, така че да се създаде една по-добра и щадяща обстановка спрямо детето. В тази зала ще присъства, разбира се, и психолог или социален работник.

Помещението зад преграда - тип Венецианско огледало - е предвидено за съдиите и другите органи, които ще разпитват детето. Самото дете не ги вижда и така стресът от разпита е по-малък за него.

В практиката си съдия Маргаритов е имал не един тежък случай на изслушване на дете.

Петър Маргаритов - председател на Районен съд-Смолян: Скоро имах така едно дело за упражнен сексуален тормоз по отношение на едно дете, което беше малолетно, няма да споменавам възраст, име. Въпросите, които бяха задавани от следователя в мое присъствие, бяха доста шокиращи, съответно детето беше крайно стресирано в цялата тази ситуация, тъй като разбирате какви са въпросите и какви са отговорите.
БНТ: Сега в тази стая по-добре ли би се почувствало едно такова дете?
Най-малкото, детето няма да може да вижда съдията, полицая или следователя съответно и ефектът мисля, че ще бъде много по-добър за него.

Чрез видеоконферентна връзка въпросите ще стигат до психолога, а той ще ги предава по подходящ начин на изслушваното дете. Синята стая ще се ползва не само от съда, а и от полицията, Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и социалните служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев: Фюри може да е по-млад, но няма начин да ме спре
Кубрат Пулев: Фюри може да е по-млад, но няма начин да ме спре
15-годишна шведка не ходи на училище, за да протестира за климатичните промени
15-годишна шведка не ходи на училище, за да протестира за климатичните промени