Синята зона във Враца беше допълнително разширена, а най-предпочитаното място за паркиране - на площад „Христо Ботев", вече е с денонощен режим и двойно по-високи цени - по 2 лева за час престой. Новата мярка предизвика пълното одобрение на пешеходците и куриозни закононарушения от страна на автомобилистите.

Враца

Видеонаблюдението на бариерата, през която шофьорите минават, за да паркират в идеалния център на града, показва колко голяма е шофьорската изобретателност. Впечатленията си споделят и очевидци, които работят в района.

Румен Нешков: Виждал съм как преминават през самия парк, бутат бариерата, псуват. А бариерата има смисъл - внася спокойствие в центъра на града.
Цветан Монов: Един мина през бариерата, а тук има видеокамера, и аз си рекох - е , чак сега ще си платиш. Знаете ли, че тази бариера струва 10 хиляди лева? Тая бариера трябва да се удължи.

Според техническите характеристики бариерата може да се вдига само автоматично, но от видеоклипа личи, че нашенец е намерил начин да я вдигне и ръчно, за да не плати два лева за паркинг. Покрай куриозите обаче хората са забелязали, че новата система в синята зона създава и реални проблеми.

Красимир Найденов: - Направи ми впечатление, че вчера една линейка се бави да излезе, нямаше кой да ѝ отвори, ние я упътихме да се върне, като има видеонаблюдение, трябваше да вдигнат на линейката, и не се върнаха, имаше там възрастна жена припаднала от жегата.

От Общината казаха, че всички нарушители ще си получат наказанието.

Венчо Кръстев, управител на ОП „Паркинги и гаражи" - Враца: Те са подадени на районното полицейско управление, издирват се и се санкционират за това, което са извършили.

Публичното показване на нарушенията ще продължи, казаха още от общината, защото са важни не само глобите, но и общественото порицание.