Паркирането в центъра на град Своге става платено. От Общината предвиждат да въведат синя зона около основните административни сгради, за да се спре с безразборното спиране на автомобили, което в момента затруднява движението.

Своге

Много от шофьорите паркират на забранени места в централните градски части на Своге. Според предварителни проучвания на специалисти в центъра на града има над 300 нарушители.

Георги Петков - заместник-кмет по сигурността в община Своге: "Индустрията е съсредоточена в столицата и много хора пътуват с коли до центъра на Своге, оставят ги, качват се на влака, на маршрутката и отиват на работа и оставят колите по улиците и това не казвам, че е хаос, но затруднява движението, паркирането."

С въвеждането на синята зона се предвижда да се обособят 580 паркоместа. От Общината са изготвили проектонаредба, която предстои да бъде съгласувана с КАТ, след което ще бъде разгледана в комисиите и едва тогава ще бъде гласувана. Това би трябвало да се случи до края на годината или в началото на следващата.

"Каква ще бъде цената за час?"

Георги Петков - заместник-кмет по сигурността в община Своге: "Тепърва предстои обществено обсъждане с граждани, с общински съветници и при всички положения тя няма да бъде по-скъпа от другите сходни градове, които имат синя зона вече - говоря за Мездра, за Враца."

"Каква е? 1 лев?"

Георги Петков - заместник-кмет по сигурността в община Своге: "Ами, да, 1 лев, има 50 стотинки. Ще се реши от общински съвет и от хората."

Жителите на Своге посрещнаха противоречиво предложението.

"Би трябвало да има, защото автомобилите станаха много и няма къде да се паркира."

"А това ли е според Вас решението?"

"Ами вие сте в центъра, ако видите тук по съседните улици е кола до кола."

"Ама и да направят подземен и надземен паркинг, да има къде да спират колите, това не решава въпроса синята зона."

От Общината обясниха, че водят преговори за закупуването на терен зад гарата, където ще бъде изграден безплатен паркинг. От местната администрация обясниха, че в почивните дни и в четвъртък, когато се организира пазар в центъра, паркирането и в синята зона ще остане безплатно.