НОВИНИ

Арабски гражданин е организаторът на схемата за износ на лекарства

Арабски гражданин е организатор на схемата за незаконен износ на лекарства за чужбина към Западна Европа. Той е единият от задържаните 7 души при операцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП вчера. До края на седмицата ще бъдат повдигнати обвинения, заявиха от държавното обвинение за БНТ.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:38, 03.12.2017 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Сигналът за незаконната търговия с лекарства за Западна Европа, платени от Здравната каса е подаден преди половин готина. Разследващите обаче влизат в следите на групата през есента. Използвани са СРС-та. Така става ясно, че схемата е работила с помощта на лекари и много аптеки в страната. В нея попада и директор на лечебно заведение, който е засечен с кашон лекарства, изписани само по документи, твърдят източници близки до разследването.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи (02.12.2017 г.): "Такива операции има няколко в момента. За тях не може да се говори. Тепърва ще се чува в този сектор какво става. Поради тези две причини. Много пари, ефектът същия и лошите практики."

Групата е набавяла лекарства основно по два начина. Първият чрез лекари, които фиктивно са ги изписвали и по този начин не стигали реално до болните. Другият вариант е бил чрез изваждане на медикаментите от аптеки. Задачата на изкупвачите била да окрупняват лекарствата в склада на групата, където се подготвяли за износ.

Според разследващите, групата е внасяла лекарства аналози и от Турция. След обиските на антимафиотите става ясно, че задържаните са търгували основно с медикаменти предназначени за онкоболни, диабетици, деца и трансплантирани.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор (02.12.2017 г.): "Продължаваме действията по разследването, тъй като в компетентността на прокуратурата е наказателната репресия, за да се преустановят подобни практики."

По време на акцията са иззети множество документи и компютри от офиси на фирми. Експертиза трябва да установи и цената на иззетите лекарства.

;

Според източници близко до разследването организаторът на групата е арабски гражданин. Останалите шест души, които са задържани всъщност са така наречените ,,изкупвачи". Тяхната задача била да доставят лекарствата от болниците и аптеките в склада на групата, където после се препакетирали. Изкупвачите плащали комисионна на лекарите и фармацевтите, които им помагали да изнасят лекарствата. Сред задържаните има и фармацевти. Един от складовете е бил в град Сливница. Там са намерени част от лекарствата.

Според наши източници срещу тартора на групата се води и друго разследване за данъчни престъпления. Останалите задържани нямат криминални прояви. Оборотът на групата за миналата година е бил в размер на 80 милиона лева. Парите се изпирали чрез бизнес, свързан със закупуване на недвижими имоти. Направени са над 60 претърсвания в няколко града на страната. Очаква се кръгът на обвиняемите да нарасне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от социално слаби семейства от Варна ще получат коледни подаръци
Деца от социално слаби семейства от Варна ще получат коледни подаръци
Ръст с 30% на продажбите на имоти в Банско отчитат брокери
Ръст с 30% на продажбите на имоти в Банско отчитат брокери