Темата за Сирия беше ключов въпрос по време на днешната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Френският президент Еманюел Макрон за първи път говори пред евродепутатите и произнесе реч за бъдещето на Европейския съюз. Преди минути в Страсбург стана ясно, че Европейската комисия предлага да започнат преговори за присъединяване с Албания и Македония. Това обяви върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Френският президент Макрон се обяви за Европа на обединението, а не на разединението, предаде пратеникът на БНТ в Страсбург Надежда Василева. Според френският президент „разединението създава безпътица“. Той се обяви за нов европейски проект, който да отговори на страховете на хората.

Речта на Макрон идва в ключов момент - няколко дни след ударите на САЩ, Великобритания и Франция над Сирия, но тя беше планирана отдавна. Еманюел Макрон сам пожела да направи изказване пред евродепутатите, но и отговори на въпросите им. Дебатът продължи около три часа, но думите му бяха посрещнати и с овации, и с остри критики.

След ударите в Сирия: Тереза Мей даде обяснения пред Камарата на общините

След ударите в Сирия: Тереза Мей даде обяснения пред Камарата на общините

Темата за ситуацията в Сирия и ударите на коалицията по военни обекти там продължава да доминира в дневния ред на политическите лидери. Френският прем...

Макрон защити ударите над Сирия и отбеляза, че Асад не е изпълнил ангажиментите си по отношение на употребата на химическо оръжие. Той подчерта, че не е имало жертви по време на ударите.

По друг ключов за България въпрос - европейската перспектива пред Западните Балкани - Макрон каза, че има риск страните от региона да се отклонят към Русия или Турция. Той се обяви за перспектива страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС, но ако изпълнят критериите за това и проведат задълбочени реформи.

Еманюел Макрон не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия

Еманюел Макрон не иска Балканите да се обърнат към Турция или Русия

Европейският съюз не трябва да приема нови страни-членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат приети реформи - това заяв...

Макрон заговори за атмосфера на гражданска война в Европа. Предупреди, че егоистичният национализъм печели терен и разединението води до безпътица. И призова за възкресяване на идеите. А председателят на Европейската комисия заяви, че думите на френския президент са го изпълнили с вълнение и че истинската Франция се завръща. Макрон определи като приоритети миграцията и подкрепата за интеграцията на бежанците.

Акцентира и върху пътна карта за реформиране на икономическия и паричен съюз. И беше засипан от въпроси за вътрешната политика и ударите срещу Сирия, а в залата имаше плакати срещу войната.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Питам вас, същите хора, които се възмущават всеки път от кадрите които видяхме на жени и деца, убити при нападение с хлор. Същите хора. Ще останем ли пасивни, ще защитим ли човешките права като казваме - правата са за нас, принципите са за нас, реалността обаче е за другите. Не! Не! В много ясна рамка, в която ние водим война с терористите и в която Башар Асад воюва със своя народ, 3 страни предприеха действия, и го казвам много откровено, за честта на международната общност.
© БТА

На въпрос за разширяването на съюза, френският президент даде да се разбере, че иска да бъдат приобщени страните от Западните Балкани, но времето за тяхното присъединяване още не е дошло.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Риск от геополитическа и наша гледна точка е Западните Балкани да се отклонят, било към Турция, било към Русия, или да пропаднат в собственото си разделение. Изключително важно е да им дадем перспектива, така че да ги приобщим към Европейския проект. Аз обаче няма да подкрепя разширяване без задълбочени реформи на нашата Европа. Мисля, че трябва да се работи и по двете направления.
Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Наясно съм с необходимостта от по-добро представяне на някои от страните от Западните балкани по някои проблеми. Ако обаче отнемете европейската перспектива на тези страни в този изключително сложен, бих казал трагичен регион, ще преживеем отново това, през което преминахме през 90-те. Не искам войната да се завърне на Западните балкани и ще трябва да се придържаме към тази амбиция.

Макрон чу остри критики заради реформите - че е загърбил бедните и иска да се хареса на богатите. Други обаче подкрепиха политиката му и видяха в нея талант и кураж. И завръщане на Франция, чието място досега е било физически заето, но политически празно.

Лиляна Павлова отчете първите три месеца на Българското европредседателство

Лиляна Павлова отчете първите три месеца на Българското европредседателство

Оценките за първите три месеца на Българското европредседателство са много високи, отчете министър Лиляна Павлова. Като пик на българското председател...

Днес министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова представи свършеното до момент. Тя каза, че е получила висока оценка за резултатите. Тя разчете като успех за Българското председателство препоръката да се започнат преговорите за членството на Македония и Албания в ЕС.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Тук считаме, че усилията на всички институции, на българското председателство, на държавите от Балканите дадоха резултат, защото благодарение на това днес беше обявено предложението на т.нар пакет разширяване - предложение за започване на преговори с Македония и Албания. Това е едно много важна стъпка в усилията, в тази подкрепа , която е важно да отдадем за държавите от западните Балкани.

Според Павлова тази стъпка е важна крачка напред.

ЕК препоръча започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕС

ЕК препоръча започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕС

Европейският съюз подкрепа започването на преговори за присъединяване с Република Македония и Албания, предаде Асошиейтед прес. Това заяви върховният...

Какви са докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС?

Какви са докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС?

Европейската комисия предложи започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Македония. Предложението трябва да бъде одоб...