НОВИНИ

Сирия и Северна Корея - основни теми при визитата на Тилърсън в Москва

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън пристигна в Москва. Той е първият представител на администрацията на президента Доналд Тръмп, който прави посещение в руската столица. Сирия е сред горещите теми на разговорите в един от най-трудните периоди в двустранните отношения, особено след американската въздушна операция.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:37, 11.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
сирия северна корея основни теми визитата тилърсън москва

Русия призова САЩ към сътрудничество, вместо конфронтация. Американската страна поиска от Москва да избере позицията си. На този фон утре държавният секретар Рекс Тилърсън ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров по горещите международни теми. Докато той пристигаше, президентът Владимир Путин за пореден път критикува остро американските ракетни удари в Сирия.

Владимир Путин, президент на Русия: Това ми напомня събитията от 2003 г., когато американски представители в СС на ООН показваха химическо оръжие, уж намерено в Ирак. След това започна военната кампания. Тя завърши с разруха на Ирак, нарастване на терористичната заплаха и появата на "Ислямска държава" на международната сцена.

Путин каза, че ситуацията е твърде позната с цитат от Илф и Петров. И добави, че се очакват провокации с химическо оръжие в Сирия, за да бъдат набедени властите в Дамаск. Тилърсън потегли за Москва с един призив.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: Русия застана на страната на режима на Асад, иранците и Хизбула. Дали това е дългосрочен съюз, който обслужва интересите на Русия? Или Русия предпочита да се съюзи отново със Съединените щати, с другите западни и близкоизточни страни, които искат да разрешат сирийската криза?

Друга гореща тема е Северна Корея. Москва изказа опасения, че Вашингтон може да действа едностранно заради ядрената програма на Пхенян. Официално не е предвидена среща на Тилърсън и с президента Путин, но руски медии я очакват. Символично или не, гъст дим се изви край летище Внуково преди кацането на американски самолет. Властите съобщиха, че става дума за запалени треви извън района на летището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скулптури от стъкло Галактика
Скулптури от стъкло "Галактика"
ДРУГИТЕ новини: находката на Джуно
ДРУГИТЕ новини: находката на Джуно