НОВИНИ

Сирия - между истината и пропагандата

Поредната снимка, превърнала се в символ на войната в Сирия, която вчера обиколи света - раздели отново воюващите лагери за начините, по които да бъде сложен край на кризата. Между истината и пропагандата - институции и лидери чертаят различни прогнози за бъдещето на конфликта. Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров следващата седмица се срещат в Женева.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:48, 19.08.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

И Вашингтон, и Москва нарекоха съдбата на сирийските деца трагична. Коментарите им обаче бяха взаимно нападателни. Държавният департамент се оплака, че не може да накара руското външно министерство да се споразумеят за по-ефективно прекратяване на огъня.

Джон Кърби, говорител на Държавния департамент на САЩ: Не е имало и ден в живота на това малко момче, в който да не е имало война, разрушения, и бедност в страната му. Не можеш, гледайки какво се случва, да не си дадеш сметка, че това е истинското лице на случващото се в Сирия. И че всички трябва заедно да стигнем до по-добър изход.

Министерството на отбраната в Москва категорично отрече руски самолети да са бомбардирали бунтовническите квартали на Алепо в сряда, когато са заснети кадрите с малкия Умран. Говорителят - генерал Игор Конашенков, нарече отразяването на случая в западните медии "шаблонна антируска пропаганда" и "морално престъпление".

А държавната телевизия "Русия" определи като пропаганда самия филм с раненото дете. Защото "Алепо медия център", който разпространи кадрите е бил проект на Организацията на сирийските изгнаници в Съединените щати.

Хуманитарните подразделения на ООН изразиха готовност за доставки на помощи за сирийците веднага щом с помощта на Русия влезе в сила прекратяване на огъня:

Кристоф Булиерак, говорител на УНИЦЕФ: Сърцераздирателните кадри с Умран Дакниш, спасеното от разрушена сграда в Алепо момче, ни напомнят невъобразимия ужас, пред който са изправени сирийските деца, докато светът гледа. Нито едно дете в Сирия не е в безопасност докато конфликтът продължава.

Днес Русия порази позиции на терористичната организация Фронт за освобождение на Сирия с крилати ракети "Калибър". Те бяха изстреляни от намиращите се на учение в Средиземно море кораби "Зеленый дол" и "Серпухов" от Черноморския флот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората с увреждания не ползват градските автобуси в Пловдив
Хората с увреждания не ползват градските автобуси в Пловдив
Арестуваха още един бивш турски посланик
Арестуваха още един бивш турски посланик