НОВИНИ

Сирия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Адана

Сирия обвини Турция в нарушаване на споразумението за борба срещу тероризма, подписано в южния турски град Адана през 1998 г. Това обяви сирийското министерство на външните работи, цитирано от агенция САНА. Турция продължава да оказва подкрепа за терористични формирования и окупира сирийска територия, се казва в изявлението.

bnt avatar logo
от БТА
15:34, 26.01.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
сирия обвини турция нарушаване споразумението адана

В текста се посочва, че Анкара редовно нарушава постигнатото в Адана споразумение от началото на кризата през 2011 г., отбелязва ТАСС.
Сирия на свой ред продължава да спазва споразумението, е посочено още в изявлението.

Отношенията между Турция и Сирия през 80-те и 90-те години на миналия век бяха много напрегнати, тъй като Анкара обвиняваше Дамаск в подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК). През октомври 1998 г. възникна криза в отношенията между двете страни и Турция предостави на Сирия 45-дневен срок, в рамките на който страната е трябвало да се откаже от подкрепата за ПКК. Същата година сирийските власти екстрадираха от страната лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което се стигна до пробив в отношенията между Турция и Сирия. След преговори на 20 октомври 1998 г. високопоставени представители на министерствата на външните и вътрешните работи на двете страни подписаха в южния турски град Адана съвместен протокол и споразумение по въпросите на сигурността, припомня ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капиталът на Карл Маркс се оказа сред любимите детски книги в Китай
"Капиталът" на Карл Маркс се оказа сред любимите детски книги в Китай
Алберт Попов с рекордно 9-то място на слалома в Кицбюел
Алберт Попов с рекордно 9-то място на слалома в Кицбюел