НОВИНИ

Режимът в Дамаск за ударите: Варварска и брутална атака

"Варварска и брутална атака" - така режимът в Дамаск определи военните удари. Сирийският президент Башар Асад каза в телефонен разговор с иранския си колега, че е по-твърдо решен от всякога да се бори с тероризма в Сирия след ракетните нападения тази нощ. Според сирийските военни, атаката не е взела жертви. Трима цивилни са пострадали при отклоняването на ракета край Хомс.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:18, 14.04.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света

В Дамаск празнуват. Резултатите от военните удари определят като "триумф над агресорите".

говорител на сирийската армия: Бяха изстреляни 110 ракети по сирийски цели. Нашата противоракетна система отговори ефективно на ракетите на агресорите и свали повечето от тях. Някои удариха научно-изследователски сгради, сред които научен център и лаборатория. Щетите са само материални. Други ракети бяха отклонени и не успяха да ударят военна база край Хомс.

Сирийската телевизия разпространи кадри от площад Умаяд в столицата, където от сутринта се събират поддръжници на президента Асад. Скандират "Победа" и уверяват, че ще продължат борбата.

Не се страхуваме от американските ракети, ние сме по улиците, на площадите. Не сме в скривалища, както твърдят.
Ударите няма да променят твърдостта на сирийския народ и няма да намалят смелостта на армията ни.

Обикновен работен ден или победоносно влизане в президентския дворец? Западни експерти се опитват да разгадаят посланието, което Дамаск изпрати с кадрите на Башар Асад. Те бяха показани от сирийската телевизия няколко часа след ударите.

От президентството разпространиха и част от разговора на Асад с иранския му колега, в което той заявява, че "ударите само са засилили решителността на Сирия да продължи да се бори и да смаже тероризма във всяко кътче на територията си".

Ударите няма да променят ситуацията в Сирия, но ще разместят глобалния модел, смята сирийският заместник- външен министър.

Айман Сусан, зам.-външен министър на Сирия: Денят, в който беше извършена агресия срещу Сирия е от историческо значение за международните отношения, защото започва началото на края на еднополюсния модел.

Празненства има и в Дума - града, в който се предполага, че преди седмица е била извършена химическа атака. 7 години той беше бастион на бунтовниците. От днес изцяло е под контрола на войските на Асад. Снощи са били евакуирани и последните автобуси с бунтовници и опозиционери.

;

Съюзниците на Башар Асад - Русия и Иран обявиха въздушните удари като акт на агресия. По искане на руския президент Владимир Путин в този момент се провежда извънредно заседание на Съвета за сигурност, а Техеран предупреди за регионални последствия. Интересна е реакцията на Турция, която заедно с Русия и Иран участва активно в организирането на мирни преговори, но този път подкрепи своите натовски съюзници. Въздушните удари са уместни, заяви турският президент Реджеп Ердоган и разкритикува режима на Башар Асад.

А от самата централа на Алианса в Брюксел естествено подкрепиха военните действия, на страната на Лондон, Париж и Вашингтон застанаха и европейските институции. Локомотивът на Евросъюза - Германия подкрепи атаките, а Италия обяви, че не е дала разрешение за ползване на военните й бази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технически изправна е била колата, която удари автобуса на АМ Тракия
Технически изправна е била колата, която удари автобуса на АМ "Тракия"
Захариева: Няма данни за увеличение на бежанската вълна след ударите в Сирия
Захариева: Няма данни за увеличение на бежанската вълна след ударите в Сирия