До часове проправителствени сирийски милиции ще влязат в кюрдския анклав Африн, където турската армия провежда военна операция, съобщи сирийската държавна телевизия. По-рано кюрдски представители съобщиха, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийски правителствени части в Африн. Анкара заплаши, че ако сирийската армия защитава кюрдските формирования, ще се стигне до конфронтации. Това е опасно, защото Кюрдските формирования са съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава. Още за сложния възел от проблеми и интереси и за поредния епизод от сирийската криза - Мартин Гицов.

Съгласно споразумението между кюрдите и Дамаск за Африн сирийси части ще бъдат разположени по границата с Турция. Африн е един от трите кюрдски анклава на сирийска територия. Договорката има само военен аспект, всичко друго подлежи на допълнителни преговори, изтъква кюрдската страна. Турция обяви, че целите й остават непроменени.

Мевлют Чавушоглу- министър на външните работи на Турция: Ако режимът влезе в Африн за да прочисти района от ПКК и кюрдските милиции, няма проблем. Ако обаче отиде да ги защитава, тогава никой и нищо не може да спре турската армия. Операция "Маслинова клонка" ще продължи.

Турция днес преименува улицата в Анкара близо до американското посолство на "Маслинова клонка". За Анкара кюрдските формирования в Африн са терористи, за Вашингтон те са съюзници, но не получиха американска помощ срещу турската офанзива.

Русия като голям играч на терен, също има своите интереси в Африн. Преди турската операция тя изтегли военните си полицаи от анклава, въпреки неодобрението на кюрдите, а Анкара обяви, че е съгласувала ударите си с Москва, посочва арабистът професор Чуков.

Проф. Владимир Чуков - арабист: Една от причините е желанието да се внесе много силно разцепление между кюрдите и САЩ, които са външната сила по отношение на кюрдите във всички останали анклави.

Споразумение между Дамаск и кюрдите, които контролират повече територия от всеки друг играч на терена, може да се окаже ключово за бъдещото развитие на войната, изтъкват анализатори.

Проф. Владимир Чуков - арабист: Големият въпрос е какъв статут ще има Африн, ако сирийските войски навлезат в града. Сирийското правителство искаше да върне статуквото отпреди 2013-та година, т.е. пълна административна и политическа доминация на правителството в Дамаск - нещо, което няма да бъде прието от самите кюрди.

Изглежда, че все пак допирни точки са били намерени. Исторически кюрдите в Африн са по-близо до Дамаск и Иран от останалите кюрдски анклави, не желаят да се отделят, но настояват за широко самоуправление, посочва професор Владимир Чуков.