НОВИНИ

Сирийската опозиция се съгласи на преговори с режима на Асад за мир

Във вторник американският държавен секретар Джон Кери ще обсъди в Москва с президента Владимир Путин сирийската криза и борбата срещу “Ислямска държава”. Новината дойде от Вашингтон часове, след като за първи път представители на сирийската опозиция се съгласиха на преговори с режима на Асад за мирно уреждане на кризата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:42, 11.12.2015
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Декларация в този дух беше приета на конференция в Рияд, Саудитска Арабия. Документът подписа и ислямистката групировка “Ахрар аш Шам”, която вчера заяви, че е напуснала форума.

Единна позиция по уреждане на конфликта и създаване на орган, който да наблюдава опозиционната делегация на преговорите със сирийския режим е част от договореното в Рияд. Участниците искат Асад и кликата му да се оттеглят от властта в началото на прехода. Декларацията изразява подкрепа за плуралистичен режим с широко представителство на сирийския народ, включително жените, без дискриминация по етнос и религия. Държавните институции ще бъдат съхранени, а армията и полицията – преструктурирани.

Абдулазиз ал Сагер – председател на срещата в Рияд: Нямаше възражения. Всички точки бяха обсъдени и договорени от всички участници.

Според Вашингтон в споразумението остават някои проблеми, но те са решими.

Джон Кърби – говорител на Държавния департамент на САЩ: Това беше крайъгълен камък, за да могат в началото на януари да започнат политически преговори с режима. Остава много работа. Голяма задача е излъчване на преговорен екип.

Сирийците трябва да обсъждат съдбата на Асад, повтори днес Кремъл. Руските военни в Сирия сега оказват подкрепа на опозиционната Сирийска свободна армия, заяви президентът Путин на среща с представители на армията. Той подчерта, че всяка заплаха срещу руския контингент ще срещне твърд отговор, но не спомена Турция.

Владимир Путин – президент на Русия: Нареждам ви да действате твърдо. Всяка цел, застрашаваща руската групировка или нашата наземна инфраструктура, подлежи на незабавно унищожение.

В Женева за днес е насрочена среща по сирийската криза на представители на Русия, Съединените щати и ООН. Градът ги посреща в състояние на повишена тревога за терористична заплаха. Причината е информация от чужбина за потенциална клетка на “Ислямска държава” в района. Засега няма признаци за подготвяна конкретна атака, съобщи президентката на Швейцария Симонета Сомаруга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щрихи от Шанхай
Щрихи от Шанхай
България ще получи 8,8 млрд. евро финансиране от регионалния и социалния фонд
България ще получи 8,8 млрд. евро финансиране от регионалния и социалния фонд