НОВИНИ

Сирийски екстремисти поеха отговорност за убийството на руския посланик в Турция

Екстремистка групировка, действаща в Сирия, пое отговорност за убийството на руския посланик в Анкара на 19 декември. За това съобщава египетски информационен портал. Турските власти арестуваха 13 души в рамките на разследването. Според турската преса, убиецът на дипломата Андрей Карлов е охранявал осем пъти турския президент. Опелото на убития посланик е утре в Москва. Владимир Путин отмени годишната си пресконференция, планирана за утре и я насрочи за петък.

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 21.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Майката, бащата и сестрата на убиеца на руския посланик в Анкара са сред арестуваните в рамките на разследването. Египетско издание твърди, че има копие от изявление на екстремистката коалиция Джейш ал Фатх, в което тя твърди, че е извършител на убийството на дипломата. Групировката действа на територията на Сирия.

Физическият извършител, Мевлют Мерт Алтънташ, е бил сред охранителите на осем мероприятия, в които е участвал турският президент Ердоган, след опита за преврат. Алтънташ е бил уволнен , защото е бил последовател на проповедника Гюлен, обвинявана от Анкара за метежа.

;

В руското консулство в Истанбул беше открит мемориал в памет на убития Андрей Генадиевич Карлов. Опелото му ще бъде утре в московският храм "Христос Спасител" и ще бъде извършено от патриарх Кирил.

Русия определи убийството като терористичен акт. С минута мълчание депутатите в руския парламент почетоха паметта на убития дипломат.

Вячеслав Володин, депутат в Държавната Дума на Русия: "Убийството на посланика е удар срещу всички, които се борят срещу тероризма. Срещу подобни нападения ние трябва да действаме заедно, чрез парламентарна дипломация".

Кремъл обяви, че очаква следствената група по случая "рано или късно" да открие виновните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна – туристически град през цялата година
Варна – туристически град през цялата година
Джинджифилови къщички в Унгария
Джинджифилови къщички в Унгария