НОВИНИ

Сирийските правителствени части превзеха град Дума

Сирийските правителствени части са установили пълен контрол върху град Дума в бунтовническия анклав Източна Гута. Новината беше съобщена от руското министерство на отбраната, от където допълват, че руски военни ще следят за мира в региона. Междувременно британският парламент се събира на извънредно заседание днес. Очаква се Тереза Мей да поиска зелена светлина за включване на Лондон във военна операция срещу Башар Асад.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:05, 12.04.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Автобуси, за които се твърди, че превозват последните останали в Дума бунтовници. Кадрите са от едно от КПП-тата в Източна Гута. Тази сутрин руското министерство на отбраната съобщи, че подкрепяните от Москва правителствени части на Башар Асад, са превзели бунтовническия анклав.

Твърди се, че през последния месец, повече от 13 500 бунтовници и техните семейства доброволно са напуснали Дума. Само за последното денонощие броят им е 1500. В изявлението се посочва още, че ситуацията постепенно се нормализира, а за реда и сигурността в региона, ще гарантират руски военни части.

На този фон остава неясно дали и кога Доналд Тръмп ще изпълни заканата си за непосредствени военни действия срещу Асад. Тази сутрин той е обсъдил ситуацията в Сирия с турския президент Ердоган. От Белия дом твърдят, че "всички опции са на дневен ред".

Сара Сандърс, говорител на Белия дом: Според данните, с които разполагаме, Сирия и Русия са отговорни за химическата атака. Рано е да твърдим категорично какво ще предприемем, но президентът не изключва нито една опция.

А в Лондон британският премиер Тереза Мей свика извънредно правителствено заседание, заради напрежението около предполагаемата химическа атака срещу цивилни в Сирия. Очаква се кабинетът да обсъди дали Великобритания да се включи в евентуална офанзива.

Според медии на Острова, Мей е наредила на британските подводници да се придвижат към Сирия и да я поставят в ракетен обсег като подготовка за удари по сирийската армия, които може да започнат още довечера. Очаква се тези дни и Франция да реши дали да се включи в операция срещу силите на Башар Асад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха резултатите от работата на парламентарната комисия за ЧЕЗ
Представиха резултатите от работата на парламентарната комисия за ЧЕЗ
Обсъдиха бъдещето на залива Болата
Обсъдиха бъдещето на залива Болата