НОВИНИ

Сирийският външен министър отрече армията да е използвала химически оръжия

Сирийският външен министър категорично отрече правителствените сили да са извършили химическа атака. Уалид Муалем заяви, че не биха използвали химическо оръжие дори и срещу джихадистки групировки.

сирийският външен министър отрече армията използвала химически оръжия
bnt avatar logo
от БНТ
14:34, 06.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

"Отново подчертавам, че нашата армия не е използвала химически оръжия и няма да използва химически оръжия не само срещу гражданското население, а и срещу терористите", заяви Муалем на пресконференция в Дамаск.
По думите му Сирия се е присъединила през 2013 г. към Конвенцията за забрана на химическото оръжие и спазва своите задължения.

Той отхвърли обвиненията от западни лидери срещу Сирия, като каза, че не е логично сирийското правителство да използва такива оръжия по това време. Според него обвиненията са отправяни от страни, известни със своята враждебност. По думите му Израел има най-вече полза от тези обвинения.

Атакуванато селище се намира в район, който е под контрола на бунтовниците. При предполагаемата атака загинаха 86 души, 20, от които деца. От правозащитната организация "Сирийска обсерватория за правата на човека" съобщиха, че при нападението е загинала почти цяла фамилия.

Американският президент Доналд Тръмп определи нападението като "ужасяващо" и заяви, че то променило отношението му към режима на Аасад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почина голямата българска балерина Пенка Енчева
​Почина голямата българска балерина Пенка Енчева
Международна научна конференция по случай 105-годишнината на Военната академия
Международна научна конференция по случай 105-годишнината на Военната академия