НОВИНИ

Сирни заговезни в село Бряст

В димитровградското село Бряст все още пазят традициите, характерни за Сирни заговезни. Макар с годините да става все по- трудно хората от селото успяват да ги предават и на следващите поколения.

bnt avatar logo
от Младен Желязков
08:36, 18.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Сред най- ревностните пазители на традициите в димитровградското село Бряст е 78-годишната баба Гинка. Това, което тя се опитва да предаде на по- младите е, че на Сирни заговезни най-важно е да поискаш и да дадеш прошка.

Гинка Панева: Ако си правил нещо нали с някого си се скарал или нещо друго си направил, счита се, че като ти прости този човек, да вземеш прошка, ти вече се успокояваш и Господ ти прощава.
Латка Латева, кмет на с. Бряст: Повече от 60-70 години в нашето село се празнува този празник, като празник на прошката и се събират млади, стари.

Подготовката за празника започва още от рано сутринта. Жените се заемат с приготвянето на храната. Мъжете пък събират и подреждат дървата за огъня, който се пали вечерта. За децата най- сладкия обичай обаче е т. нар. „хамкане“ на халва или варено яйце. Хвърлянето на чавги е друга традиция на Сирни заговезни.

;

Повече от 50 години Желязко изработва малките стрели. Научава се от своя баща.

Желязко Желязков: Ние правим чавгите и край нас и децата. Последно време и внуци идват, и те дялкат край нас, гледат какво правим, ние им казваме как да правят чавги. Както ние сме тръгнали навремето и те така да подхванат от нас и да продължат традицията.

Чавгите са три вида и са с различни наричания. Първата се изстрелва за Господ, втората за добитъка, а третата е за цялото семейство. Колкото по- надалеч излетят, толкова повече здраве ще има. Вечерта пък се пали големият огън, който всички прескачат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка се състезава за отбора на Канада на игрите в Пьонгчанг
Българка се състезава за отбора на Канада на игрите в Пьонгчанг
Какво биха питали децата Левски, ако беше жив?
Какво биха питали децата Левски, ако беше жив?