В димитровградското село Бряст все още пазят традициите, характерни за Сирни заговезни. Макар с годините да става все по- трудно хората от селото успяват да ги предават и на следващите поколения.

Днес е Неделя Сиропусна - денят за прошка преди Великия пост

Днес е Неделя Сиропусна - денят за прошка преди Великия пост

Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна. Празникът е известен като Сирни Заговезни, Прошка или Поклади. Свързан е с началото на Великия пост,...

Сред най- ревностните пазители на традициите в димитровградското село Бряст е 78-годишната баба Гинка. Това, което тя се опитва да предаде на по- младите е, че на Сирни заговезни най-важно е да поискаш и да дадеш прошка.

Гинка Панева: Ако си правил нещо нали с някого си се скарал или нещо друго си направил, счита се, че като ти прости този човек, да вземеш прошка, ти вече се успокояваш и Господ ти прощава.
Латка Латева, кмет на с. Бряст: Повече от 60-70 години в нашето село се празнува този празник, като празник на прошката и се събират млади, стари.

Подготовката за празника започва още от рано сутринта. Жените се заемат с приготвянето на храната. Мъжете пък събират и подреждат дървата за огъня, който се пали вечерта. За децата най- сладкия обичай обаче е т. нар. „хамкане“ на халва или варено яйце. Хвърлянето на чавги е друга традиция на Сирни заговезни.

Повече от 50 години Желязко изработва малките стрели. Научава се от своя баща.

Желязко Желязков: Ние правим чавгите и край нас и децата. Последно време и внуци идват, и те дялкат край нас, гледат какво правим, ние им казваме как да правят чавги. Както ние сме тръгнали навремето и те така да подхванат от нас и да продължат традицията.

Чавгите са три вида и са с различни наричания. Първата се изстрелва за Господ, втората за добитъка, а третата е за цялото семейство. Колкото по- надалеч излетят, толкова повече здраве ще има. Вечерта пък се пали големият огън, който всички прескачат.