Научна дисциплина, която от години се прилага във Великобритания и Германия, може да сложи край на огромния проблем с недофинансирането на здравната дейност у нас, а и да осигури достъп до услугите на повече пациенти. Програмата се казва оценка на...

Научна дисциплина, която от години се прилага във Великобритания и Германия, може да сложи край на огромния проблем с недофинансирането на здравната дейност у нас, а и да осигури достъп до услугите на повече пациенти. Програмата се казва оценка на здравните технологии. За да я представят, в Пловдив дойдоха водещи немски и английски специалисти.

Първи модерната система за разумно харчене се опитват да прилагат от Института за редки болести в Пловдив. Пациентите, с които те комуникират, непрекъснато получават отказ от лечение, защото за техните скъпи медикаменти пари у нас няма.

"Идеята е да бъде осигурен достъп до тези скъпоструващи лекарства на пациентите, които вярно, че не са много на брой. Може дори само 15 души да страдат от едно заболяване, но представете си, че вие сте сред тези 15 човека. Това за вас е ежедневна необходимост", коментира Даниела Димитрова от Института за редки болести.

Точно затова има нужда от система, която правилно да оцени ситуацията – хем да не се харчат излишно обществените пари за здраве, хем на пациентите да не се отказва качествена услуга. В Англия например има национален институт, който следи за това и неговите препоръки са задължителни.

"Местните здравни власти нямат повод да откажат достъп на пациентите до тях. Независимо от цената на здравните технологии. Едни ясни критерии, ясни правила, по които да се взима дадено решение", заяви Георги Искров, ръководител на Център по оценка на здравни технологии.

Ситуацията в България, обаче, далеч не е така уредена. Затова подобно оценяване на здравния сектор и лекарствата препоръчва и Европейската комисия.

Автор: Николай Райшинов