НОВИНИ

Откриха център за овладяване на кризисни ситуации в община Елин Пелин

Истински екшън се разигра край Елин Пелин, където се проведе демонстрация как работи новосъздадения център за овладяване на кризисни ситуации при бедствия и аварии на територията на общината. Центърът е първият по рода си в Югоизточна Европа и разполага с най-модерната техника и апаратура за работа в извънредни ситуации. В събитието се включи и специално създаденият от общината доброволен авариен отряд за спасяване на хора от удавяне и от горящи сгради.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:13, 26.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Много специализирана техника, сред която и машини "амфибия", за придвижване по суша и вода имаше днес в центъра на Елин Пелин. Използваха ги за спасяването на хора от природни бедствия и терористична заплаха. Парите за машините и новия център са от общината и от частен инвеститор.

Ивайло Симеонов - кмет на община Елин Пелин: През 2005 г. тук имаше голямо наводнение и тогава колегите ми в общината са били изключително неподготвени , не са знаели какво да правят. Цялото това нещо, което виждате е в полза на хората и за това да не се случи нещо ,което да ни свари неподготвени.

25 души към специално сформирания доброволен авариен отряд на общината показаха как се спасява човек от 2-ия етаж на горяща сграда.За минути той беше свален и парамедиците му оказаха първа помощ.

А това е демонстрация как се спасява човек от придошлите води на река Лесновска. Тя е доста близка до реалността, заради високото ниво на реката от проливните дъждове тази нощ.

Всички спасителни акции бяха заснети с дрон - изключително подходящ за спасителни акции. Цялата демонстрация се следеше и в центъра за овладяване на кризисни ситуации,който е абсолютно автономен и може да работи в продължение на 15 дни без външно захранване.

Асен Пиперков - командир на частен спасителен отряд, община Елин Пелин: Подсигурен е с със сателитна комуникация, агрегати, ЮПИ-еси, които го поддържат без външна намеса. Това е уникалното на системата.

130 камери на територията на община Елин Пелин без прекъсване подават информация. Уникалното е, че и жители на общината с по-нови модели мобилни телефони, на които се инсталира специално приложение, могат да подават сигнали към центъра за кражби и други произшествия.

В Елин Пелин днес дойдоха и кметове от страната, за да научат как биха могли да създадат подобен център и в тяхната община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Космодрумът Восточний преди първия старт
Космодрумът "Восточний" преди първия старт
Гласуването остава задължително, но ще има промени в Изборния кодекс
Гласуването остава задължително, но ще има промени в Изборния кодекс