НОВИНИ

Ситуацията след обилните валежи у нас се нормализира

Няма пострадали и бедстващи хора след валежите тази нощ. Обстановката в страната постепенно се нормализира. Въпреки това в 18 области в страната е в сила оранжев и жълт код за дъжд и вятър. Няма прелели големи реки и язовири, екипи на пожарната продължават да укрепват диги по поречията на най-проблемните реки. Тежка е била обстановката в Перник и Мало Бучино.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:03, 02.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Нивата на водата в реките и язовирите в Пернишка област и в село Мало Бучино бяха повишени. За щастие, обаче, ситуацията беше овладяна и обстановката се нормализира.

Вяра Церовска, кмет на град Перник: "Имаме и чували, имаме и готовност да помагаме там, където е необходимо. По отношение на язовирите, мога да ви уверя, че нивата са им напълно в норма за сезона и не са създали никакъв проблем.

На територията на Перник са регистрирани 30 сигнала за помощ. На брифинг тази сутрин за ситуацията след проливните дъждове, главният комисар Николай Николов съобщи и за евакуирани семейства.

Гл. комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Имаме изведени две семейства и една жена. Настанени са на безопасни места при свои близки и роднини.

В резултат от проливните дъждове, голяма част от мазетата на блоковете и къщите в Перник са били наводнени, тъй като канализацията е много стара. Перничани останаха и без парно , заради авария, но тази сутрин тя беше отстранена и топлоподаването е възстановено. А в село Мало Бучино, дигата, която вчера се скъса два пъти вече е възобновена.

Гл. комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Продължаваме наблюдението на няколко реки - Струма, Места, Искър, Марица, Тунджа. Последните две реки се очаква да повишат нивото си и евентуално да създадат някакви проблеми утре вечер и на трети сутринта.

Реките и всички критични точки остават под наблюдение, а кризисните щабове са в готовност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на ПЕС се обяви за Европа без различни скорости
Лидерът на ПЕС се обяви за Европа без различни скорости
Скъпоструващи лекарства за милиони са продавани нелегално в Западна Европа
Скъпоструващи лекарства за милиони са продавани нелегално в Западна Европа