Ситуацията в Каталуния е под контрол, заяви испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде Марласка пред Конгреса на депутатите. Той обаче увери, че властите следят събитията и са готови да реагират в случай на ново изостряне.

© БГНЕС

"Готови сме да гарантираме обществения ред и нормалното съвместно съществуване в Каталуния.", заяви Гранде Марласка. "Надяваме се, че здравият разум ще надделее и всеки ще изрази своите идеи, уважавайки останалите граждани.", добави той.

И тази вечер се провежда поредната протестна акция в Барселона. Засега не са регистрирани инциденти.

Акцията се осъществява от радикалната организация "Комитет за отбрана на републиката", която призова присъстващите да носят сапун като символ на "необходимостта да се изчисти липсата на справедливост". Протестиращите започнаха да хвърлят сапун върху фонтан, разположен на площада.

По-рано в Барселона се проведе митинг на журналисти срещу тежки действия срещу някои репортери от органите на реда и обидите към пресата от демонстранти. Повече от 60 журналисти са жертви на атаки по време на протести в Каталуния.

Продължават протестите в Барселона

Продължават протестите в Барселона

Протестите в Барселона срещу присъдите за каталунски сепаратистки лидери продължават. Този път демонстрантите носеха десетки балони.