НОВИНИ

​Ситуацията в Зимбабве остава неясна

Военните в Зимбабве контролират положението, но отхвърлят твърденията за преврат. Президентът Робърт Мугабе е под домашен арест, според някои източници той ще се оттегли от поста до края на седмицата. В страната пристигна неговият основен опонент Морган Цвангираи.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:40, 16.11.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Военните в Зимбабве увериха организацията Африкански съюз, че в страната не е извършено въоръжено завземане на властта.Те потвърждават, че Робърт Мугабе и съпругата му Грейс са в безопасност. От Лондон, представител на партията на Мугабе коментира ситуацията в Хараре.

Ник Мангвана, представител на партия ЗАНУ-ПФ в Лондон: "Те нямат проблем с главнокомандващия, който е президентът Робърт Мугабе. Те имат проблем с някои хора, които са около него. В Зимбабве има много корупция".

Във втория по големина зимбабвийски град Булавайо обстановката изглежда спокойна.

Лунги Нене, жителка на гр. Булавайо: "Хората се събудиха, отидоха на работа, нещата са както обикновено и никой не тормози никого. Искам да кажа, че не знаем какво ще стане, но засега сме добре."

Според някои съобщения, опозицията и бившият вицепрезидент на Зимбабве водят преговори за временно правителство. Смята се, че 93-годишният Мугабе ще се оттегли до края на седмицата. Междувременно от лечение в Русия в Зимбабве се завърна Морган Цвангирай, бивш премиер и основен съперник на сегашния президент. Според британска медия, в самолета са пътували и още двама министри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна акция Зима. Глобяват шофьорите, ако са с неподходящи гуми
Започна акция "Зима". Глобяват шофьорите, ако са с неподходящи гуми
Лозан Панов: ​Докладът на ЕК не може да промени реалността в България
Лозан Панов: ​Докладът на ЕК не може да промени реалността в България