НОВИНИ

Сиярто пред БНТ: Енергийната сигурност в Централна Европа е в лошо състояние

За по-активно делово сътрудничество между България и Унгария призова унгарският министър на външните работи и търговия Петер Сиярто. В специално интервю за БНТ той изрази надежда, че ще има нов маршрут за доставка на руски газ от България през Сърбия към Унгария и Централна Европа.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева оператор: Недялко Данов
08:54, 04.11.2017
Чете се за: 01:39 мин.
По света

На 39 години Петер Сиярто вече има дълъг стаж във висшата политика на Унгария. Бивш говорител на премиера Виктор Орбан, от три години той е министър на външните работи и външна търговия на страната. На мнение е, че българският и унгарският бизнес трябва повече да се възползват от безпроблемните политически отношения между двете страни.

Петер Сиярто, министър на външните работи и търговия на Унгария: Споразумяхме се да създадем общ фонд, който да подпомага прохождащи компании, както от българска, така и от унгарска страна. В Унгария открихме кредитна линия от 510 млн. евро за сътрудничество между бизнеса ни, споразумяхме се, че ще поддържаме динамиката на сътрудничеството в селското стопанство, особено в сферата на агро-иновациите и се договорихме за по-активно двустранно популяризиране на туризма между двете страни.

"Турски поток", "Ийстринг", газовия хъб "Балкан - Унгария подкрепя тези проекти, но кой за вас е приоритет?

Енергийната сигурност в Централна Европа е в много лошо състояние и това е заради липса на инфраструктура. Говорим много за диверсификация на източниците, на маршрутите на доставка, възможност за доставка на американски втечнен газ, но нямаме инфраструктура за това. Единствената реалистична възможност сега е да се доставя руски газ или от Турция или директно от България, през Сърбия към Унгария и след това към Централна Европа.

За "Южен поток 2" ли говорите, както го нарекохте преди няколко месеца?

Не мисля, че трябва да го наричаме "Южен поток 2", защото "Южен поток" щеше да бъде голям газопровод, а това, за което сме се споразумели с Газпром, е за вътрешно модернизиране на нашите газови мрежи и интерконектори. Целта е да се създаде маршрут за доставки.

Унгария е една от страните, която бойкотира квотната система за разпределение на мигрантите в Европейския съюз, а сега подкрепя изграждането на горещи точки - центрове за проверка на мигрантите на външните граници на Евросъюза. Унгарският външен министър не е съгласен, че с политиката си Будапеща бойкотира европейското единство и солидарност.

Как се вижда бъдещето на Европейския съюз от Будапеща, която често е критикувана от Брюксел, как се вижда бъдещето на съюза след Брекзит, сепаратистките тенденции в Испания, разделението на Изток и Запад?

Не бих се страхувал от дебати в Европейския съюз. Защото като съюз сме изправени пред исторически предизвикателства - Украйна, енергийна сигурност, терористичната заплаха, миграцията, Брекзит. Наистина исторически предизвикателства, а ние сме 28 суверенни страни. Така че е очевидно, че трябва да дебатираме. Не бих гледал на това като на трагедия, а като част от демокрацията. Това, което смятам за най-опасно явление, що се отнася до единството на Евросъюза, това е лицемерието и политическата коректност, на основата на които дебатите веднага стават емоционални, вместо да се концентрираме върху рационалните въпроси. Ако вие, като нас, не говорите като всички останали, веднага ще ви кажат, че сте антиевропейци, вместо да вземат предвид позицията ви. Защото ние можем да не принадлежим към мнозинството по някои въпроси, но това не означава, че не сме европейци. Означава, че има повече от една позиция. Това е демокрацията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия решава дали да бъде задържан Карлес Пучдемон
Белгия решава дали да бъде задържан Карлес Пучдемон
Над 16 млрд. евро трябват, за да спре производството на въглищните централи
Над 16 млрд. евро трябват, за да спре производството на въглищните централи